Стрелба е била открита днес срещу протестиращи против военния преврат в Судан, съобщи Ройтерс, позовавайки се на министерството на информацията. Това е станало близо до генералния щаб на армията в столицата Хартум.

По-рано на страницата си във Фейсбук министерството каза, че хиляди протестиращи са излезли по улиците на суданската столица в отговор на призива на премиера Абдала Хамдок да отхвърлят преврата.

Най-малко 12 души са били ранени днес при сблъсъци в Хартум, съобщи сдружение на судански лекари.

Суданският министър-председател Абдала Хамдок беше поставен под домашен арест, след като неидентифицирани военни сили обсадиха къщата му днес, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Министър-председателят е бил отведен на неизвестно място, след като отказал да подкрепи военния преврат в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на суданското министерство на информацията. Въоръжените сили, които държат Хамдок под домашен арест, оказват натиск на премиера, за да изрази той подкрепа за преврата, заяви по-рано днес министерството.

От изявлението на ведомството става ясно, че Хамдок е отправил призив към суданците да се противопоставят мирно на опита за преврат. Премиерът успя да отправи призива си преди да бъде задържан и отведен на неизвестно място, отбелязва ТАСС.

Тежковъоръжени судански военни сили са арестували също четирима министри и член на управляващия съвет.

В столицата Хартум са прекъснати мобилните връзки и интернет. Летището на Хартум е затворено и международните полети временно са спрени, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Суданската държавна телевизия предава патриотична музика и показва кадри от река Нил, предаде Асошиейтед прес. 

Продемократична групировка призова суданците да излязат на улицата, за да се противопоставят на действията на военните, които вероятно извършват военен преврат, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Протестиращи, носещи националното знаме, горят гуми в различни части на столицата, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

Ръководителят на управляващия в Судан временен Суверенен съвет Абдел Фатах Бурхан обяви днес извънредно положение в страната и съобщи, че разпуска съвета и правителството, предаде Ройтерс. Генерал Бурхан заяви, че остава обвързан с подписаните от страната му международни договори. Судан е една от четирите арабски държави, които наскоро решиха да признаят Израел, посочва Франс прес.

От няколко седмици в Судан расте напрежението между гражданските и военните ръководители. През септември бе направен опит за преврат, който раздели страната, засилвайки старото противопоставяне между консервативните ислямисти, които искат военно управление, и силите, свалили с масови протести бившия диктатор Омар Башир.