Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разрешава се на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни лекарства на COVID пациенти. Досега това можеше да стане само в COVID зоните.

Това беше решено на заседание на Надзорния съвет на НЗОК в петък.

От понеделник системата ще бъде готова за изписването на тези медикаменти през електронни рецепти.

Новината беше съобщена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Отново право на безплатни лекарства ще имат само здравноосигурените пациенти.

На Надзорния съвет е взето решение за разпределяне на средства към лечебните заведения, в които има над 10 процента COVID легла.

"Те имат много извънредни разходи - кислород, консумативи, лекарства... Искаме да са финансово обезпечени, за да не срещат трудности в лечението на пациентите си", каза Златанов.

Проф. Петко Салчев, управител на Здравната каса, съобщи, че 688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения до края на година. 51 млн. лева има, които трябва да се разплатят за неразплатените дейности за 2017 и 2018 години.

"Вчера подписах плащания за 190 млн., а месечната стойност, която те могат да получат, е 229 млн лв. Именно този остатък (от 39 млн. лв.-бел. ред), който е за всеки месец, ще бъде преразпределен допълнително на болничните заведения, за да могат да посрещнат вълната от COVID-19. Единственото условие е поне 10% от леглата да са за COVID лечение", уточни управителят на НЗОК.

В момента текат преговори между НЗОК и БЛС, ако има останали средства за извънболничната помощ, ще бъдат разпределени средства и за тях до края на годината.

"Ако се прецени, че има нужда от скенер, съответният специалист може да издаде направление, с което да се направи", посочи Салчев на журналистически въпрос защо скенерите не са част от пътеката за лечение и профилактика на COVID-19.

Средствата ще се разпределят на база реално свършена работа, ще се изисква строг отчет и ясни правила в посока лечение на коронавируса, каза Златанов.

Следващия месец сумите, които ще бъдат плащани на първа линия на медиците срещу COVID-19, няма да са 1000 лева, а 1200 лева, стана ясно още от думите на проф. Салчев.

"При ниска заболеваемост, парите намаляват. А при висока като сега - таванът се вдига", уточни зам.-министърът.

7 269 800 лв. ще отидат за купуване на моноклонални антитела за лечението на COVID. Това е сумата одобрена с постановление на МС за допълнителни разходи към бюджета на МЗ.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.