Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От днес издават удостоверения и след преболедуване с антигенен тест. Документът ще е приравнен на зеления сертификат и ще дава достъп на хората до всички обществени обекти.

Удостоверенията обаче ще важат само за България, но не и на територията на Европейския съюз, където те не са част от COVID сертификата. Те също ще разполагат с QR код и специфични знаци на защита, но не могат да се използват за пътуване в чужбина.

 

Документите могат да се теглят от сайта his.bg, да се взимат от личния лекар или лабораторията, направила теста. Право на такива удостоверения ще имат само хора, регистрирани в системата след 1 декември 2020 г., когато антигенните тестове бяха приравнени с PCR тестовете при отчитане на статистиката. Както и сертификатът за преболедуване с PCR, така и тозис антигенен тест ще важи след 11 -ия ден от регистрацията на положителен резултат до една година след това.

 
До момента изтеглените от Националната здравно-информационна система (НЗИС) зелени сертификати са 1, 470 млн., като от обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври до сега изтеглени са над 550 хил. сертификата.
 
Днес, в часовия диапазон 9.00 ч. -10.00 ч., е отчетен рекорд – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са изтеглените документи за преболедуване на COVID-19, доказан чрез бърз антигенен тест, или около 20% от всички изтеглени документи.

Край на гратисния период

Изтече гратисният период, който държавата даде на бизнеса, за да съобрази работата си с изискването за зелен сертификат.

От днес той ще е необходим за дейности на закрито като посещения на молове, заведения, фитнеси. Изключение са посещенията на аптеки, банки и хранителни магазини.

Контролните органи вече ще глобяват клиенти и собственици, ако има хора, които нямaт документ за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, или документ, че са преболедували коронавирус.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.