От днес издават удостоверения и след преболедуване с антигенен тест. Документът ще е приравнен на зеления сертификат и ще дава достъп на хората до всички обществени обекти.

Удостоверенията обаче ще важат само за България, но не и на територията на Европейския съюз, където те не са част от COVID сертификата. Те също ще разполагат с QR код и специфични знаци на защита, но не могат да се използват за пътуване в чужбина.

 

Документите могат да се теглят от сайта his.bg, да се взимат от личния лекар или лабораторията, направила теста. Право на такива удостоверения ще имат само хора, регистрирани в системата след 1 декември 2020 г., когато антигенните тестове бяха приравнени с PCR тестовете при отчитане на статистиката. Както и сертификатът за преболедуване с PCR, така и тозис антигенен тест ще важи след 11 -ия ден от регистрацията на положителен резултат до една година след това.

 
До момента изтеглените от Националната здравно-информационна система (НЗИС) зелени сертификати са 1, 470 млн., като от обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври до сега изтеглени са над 550 хил. сертификата.
 
Днес, в часовия диапазон 9.00 ч. -10.00 ч., е отчетен рекорд – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са изтеглените документи за преболедуване на COVID-19, доказан чрез бърз антигенен тест, или около 20% от всички изтеглени документи.

Край на гратисния период

Изтече гратисният период, който държавата даде на бизнеса, за да съобрази работата си с изискването за зелен сертификат.

От днес той ще е необходим за дейности на закрито като посещения на молове, заведения, фитнеси. Изключение са посещенията на аптеки, банки и хранителни магазини.

Контролните органи вече ще глобяват клиенти и собственици, ако има хора, които нямaт документ за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, или документ, че са преболедували коронавирус.