Вселенският патриарх Вартоломей бе приет по спешност в болница във Вашингтон, след като внезапно му прилошало, съобщи Гръцката православна архиепископия в Америка. Вартоломей се намира в САЩ на официално посещение и по програма има срещи с президента Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

"Малко преди да отпътува за служба в катедралата “Св. София” Негово Всесветейшество се почувства зле поради дългия полет и пълната програма, започваща веднага след кацането. Неговият лекар му препоръча да си вземе почивка и той ще бъде отведен в Университетската болница “Джордж Вашингтон” за наблюдение”, гласи прессъобщението на патриаршеския диоцез отвъд океана. 

Веднага след кацането си на военна база “Андрюс” в САЩ в събота Вселенският патриарх бе посрещнат с официална церемония, на която присъстваха православният американски архиепископ Елпидорфос и представители на дипломатическия корпус - посланиците на Гърция, Кипър, Австралия и Украйна. Наред с това го чакаха и стотици православни американски граждани, към които той се обърна със слово. След пристигането си в хотел “Реджис” във Вашингтон Вартоломей трябваше да отправи още едно официално приветствие, а вечерта да присъства на вечеря в негова чест в резиденцията на гръцката посланичка.

Вартоломей отправя официално приветствие пред хотел “Реджис” във Вашингтон.

 

Рано сутринта в неделя, преди отпътуване за неделната литургия, той обаче споделил, че не се чувства добре.  

Вселенският патриарх Вартоломей I e 270-ият Вселенски патриарх на Константинопол. Роден е на 29 февруари 1940 година в с. Зейтинли на остров Гьокчеада, Турция. Своя път към върховете на църковната кариера той започва във Висшето богословско училище на остров Халки. Той не е папата на всички православни по света, какъвто се явява главата на католическата църква, а пръв между равни сред останалите патриарси.