Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България пише "с искрено разочарование" до ръководството на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) по повод решение на Пленума на родния Висш съдебен съвет от 7 октомври. На проведеното тогава заседание, мнозинството от членовете на ВСС за пореден път взе решение българският съдебен съвет, като член на ЕМСС, да гласува "въздържал се" по общоевропейски сериозен проблем. В случая - по предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на Висшия съвет на съдебната власт на Полша от мрежата.

Всъщност това е второ такова "снишаване" по полския проблем, а преди това ВСС е реагирал по сходен начин, когато ЕМСС предлагаше да се изключи турският еквивалент на ВСС след саморазправите след опита за военен преврат там.

Сега съдиите, пишат до европейските си колеги:

"Както вече сме отбелязвали в предходна наша декларация, Висшият съдебен съвет на България в неговия пленарен състав повторно отказва да изрази съпричастност към общите усилия на останалите европейски съдебни съвети заедно да отстояват независимостта на съдебната власт в отделните членуващи в ЕМСС държави.

Пленумът на българския ВСС, в предходен негов членски състав, избра да се въздържи при вземане на решение за замразяване на членството на висшия кадрови орган на съдебната власт на Република Турция в ЕМСС, а няколко години по-късно, на 13.09.2018 г. мнозинството от сегашните членове на Пленума на ВСС прие също така позиция „въздържал се“ при тогавашното гласуване за замразяване на членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша."

От Съюза на съдиите - организация, откровено атакувана от главния прокурор, в синхрон с предишните властимащи - ГЕРБ и ДПС (включително и чрез законови промени), допълват, че съгласно действащото българско законодателство в 25-членния Висш съдебен съвет само 6 са членовете, избрани от съдийската общност в преки избори.

Оттам посочват огромните му компетенции и права, както и че - обратно на логиката и на утвърдените международни стандарти - съдиите избрани от съдии нямат мнозинство дори в 14-членната Съдийска колегия на ВСС, която има компетентността да решава всички въпроси свързани с тях.

"Като отчитаме така посочените несъответствия... изразяваме позиция, че решението да не бъде подкрепено предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на създадения след така наречената „реформа“ на съдебната власт в Полша висш съдебен съвет, не отразява действителното отношение на професионалната съдийска общност в България.

Ние сме европейски съдии, зачитаме трайната практика на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд за правата човека и няма как да приемем, че Националният съвет на съдебната власт на Полша като начин на създаване и функциониране е независим от политическата власт орган...", и пр.

Освен това от браншовата организация декларират:

"Ние сме изцяло съпричастни към борбата на нашите колеги съдии и прокурори от Полша, страна с толкова близко минало и култура до нашата. Тяхната борба е насочена към отстояване на върховенството на правото в целия Европейски съюз, доколкото тя е в защита на принципи, без които общото пространство на свобода и сигурност не би могло да съществува."

И призовават да се обърне внимание на трайната практика на "въздържане" на нашия ВСС.

"Уважаеми членове на Европейската мрежа на съдебните съвети, обръщаме се към Вас с призив да обърнете внимание на вече системното въздържане от страна на мнозинството от членовете на българския Висш съдебен съвет да са съпричастни към общите усилия на останалите съдебни съвети, членове на Мрежата за отстояване на общи стандарти за независимост и добро управление на съдебните власти в Европа."

И изразяват готовност за сътрудничество, ако от Европейската мрежа на съдебните съвети се решат на проверка - "дали структурата и дейността на Висшия съдебен съвет на Република България му позволяват пълноценно да изпълнява правата и задълженията си".

Текстът на цялото обръщение може да бъде видян тук.

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Браво на ВСС!!! Солидарни с Полша! И полските съдии за европейски съдии! СБС е най-обикновенна НПО, в която членуват 1/3 от съдиите, което не я прави толкова репрезентативна за колкото претендира.

Индивидуално кредитиране на пари

добро утро ! аз съм търговец и собственик на два големи склада за дистрибуция на хранителни продукти, като също така имам специален краткосрочен и дългосрочен заемане на капитал, вариращ от 1200 до 48 000 евро за всяко сериозно лице, което иска това заем от пари за потребление, наем, недвижими имоти , здравно осигуряване, Кола, брак, пътуване, развод, преместване, недвижими имоти или коли под наем, платена сметка, семейни помощи, пари в брой, работа в градината, домашна работа, създаване на работилница, бизнес, подготовка за нова майка, бременност или училище. Хората, които са защитени да банкират, също могат да изпращат своите искания за парични заеми. За да кандидатствате за тази конкретна помощ за паричен заем, трябва да изпратите писмо, даващо максимална точност на целта за този паричен заем, като някои от тези справки по -долу : име : ............ първо име : ............ Дата на раждане : ............ Място на раждането : ............ Улица : ............ Пощенски код : ............ Град : ............ Регион : ............ отдел : ............ Страна : ............ професия : ............ Метод за възстановяване на средства : ............ Месечен вход : ............ Сума в паричен заем : ............ Прогнозна производител на паричния заем Цел на паричния заем : ............ изпратете пощата с искане на паричен заем чрез личния ми контакт : [email protected] Време за реакция : 5 до 10 минути. Това е много бърз паричен заем от човек на човек без банка. Наличност на пари по банкова сметка или кредитна карта : сега след разглеждането на заявката. държава, разрешена само в България, Франция и Белгия. Г-жа JULIETTE GOULETTE е сертифицирана и упълномощена от гражданското право да отпуска пари на БЪЛГАРСКИ, ФРЕНСКИ, БЕЛГИЙСКИ физически лица. Благодарение на доверието, което ми оказахте от 2003 г. до днес. Ще се видим скоро и ще бъдете добре !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.