Управителният съвет на Съюза на съдиите в България пише "с искрено разочарование" до ръководството на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) по повод решение на Пленума на родния Висш съдебен съвет от 7 октомври. На проведеното тогава заседание, мнозинството от членовете на ВСС за пореден път взе решение българският съдебен съвет, като член на ЕМСС, да гласува "въздържал се" по общоевропейски сериозен проблем. В случая - по предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на Висшия съвет на съдебната власт на Полша от мрежата.

Всъщност това е второ такова "снишаване" по полския проблем, а преди това ВСС е реагирал по сходен начин, когато ЕМСС предлагаше да се изключи турският еквивалент на ВСС след саморазправите след опита за военен преврат там.

Сега съдиите, пишат до европейските си колеги:

"Както вече сме отбелязвали в предходна наша декларация, Висшият съдебен съвет на България в неговия пленарен състав повторно отказва да изрази съпричастност към общите усилия на останалите европейски съдебни съвети заедно да отстояват независимостта на съдебната власт в отделните членуващи в ЕМСС държави.

Пленумът на българския ВСС, в предходен негов членски състав, избра да се въздържи при вземане на решение за замразяване на членството на висшия кадрови орган на съдебната власт на Република Турция в ЕМСС, а няколко години по-късно, на 13.09.2018 г. мнозинството от сегашните членове на Пленума на ВСС прие също така позиция „въздържал се“ при тогавашното гласуване за замразяване на членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша."

От Съюза на съдиите - организация, откровено атакувана от главния прокурор, в синхрон с предишните властимащи - ГЕРБ и ДПС (включително и чрез законови промени), допълват, че съгласно действащото българско законодателство в 25-членния Висш съдебен съвет само 6 са членовете, избрани от съдийската общност в преки избори.

Оттам посочват огромните му компетенции и права, както и че - обратно на логиката и на утвърдените международни стандарти - съдиите избрани от съдии нямат мнозинство дори в 14-членната Съдийска колегия на ВСС, която има компетентността да решава всички въпроси свързани с тях.

"Като отчитаме така посочените несъответствия... изразяваме позиция, че решението да не бъде подкрепено предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на създадения след така наречената „реформа“ на съдебната власт в Полша висш съдебен съвет, не отразява действителното отношение на професионалната съдийска общност в България.

Ние сме европейски съдии, зачитаме трайната практика на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд за правата човека и няма как да приемем, че Националният съвет на съдебната власт на Полша като начин на създаване и функциониране е независим от политическата власт орган...", и пр.

Освен това от браншовата организация декларират:

"Ние сме изцяло съпричастни към борбата на нашите колеги съдии и прокурори от Полша, страна с толкова близко минало и култура до нашата. Тяхната борба е насочена към отстояване на върховенството на правото в целия Европейски съюз, доколкото тя е в защита на принципи, без които общото пространство на свобода и сигурност не би могло да съществува."

И призовават да се обърне внимание на трайната практика на "въздържане" на нашия ВСС.

"Уважаеми членове на Европейската мрежа на съдебните съвети, обръщаме се към Вас с призив да обърнете внимание на вече системното въздържане от страна на мнозинството от членовете на българския Висш съдебен съвет да са съпричастни към общите усилия на останалите съдебни съвети, членове на Мрежата за отстояване на общи стандарти за независимост и добро управление на съдебните власти в Европа."

И изразяват готовност за сътрудничество, ако от Европейската мрежа на съдебните съвети се решат на проверка - "дали структурата и дейността на Висшия съдебен съвет на Република България му позволяват пълноценно да изпълнява правата и задълженията си".

Текстът на цялото обръщение може да бъде видян тук.