Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Готови са окончателните данни на НСИ за салдото на бюджета през 2020 г. и общия държавен дълг. Данните показват, че страната ни е завършила миналата година на минус 4,78 млрд. лв., докато държавния дълг се увеличава до цели 29, 602 млрд. лв. 

На практика дефицитът е по-малък от заложения, който беше за 5,2 млрд. лв., но по-висок от очакванията от по-рано през тази година, когато се говореше за по-малко 4 млрд. лв. Данните са сравнително добри, на фона на други европейски държави, но страната ни за пръв път от много години подминава критериите от Маастрихт за дефицит от 3% от БВП. 

Сравнението с 2019 г. е неприятно, но и очаквано. Тогава страната приключи годината с излишък от над 2,5 млрд. лв., а държавният дълг бе под 25 млрд. лв. Дългът е около 24% от БВП, което все пак ни поставя сред страните с най-нисък размер в Европа. 

Брутният вътрешен продукт на България за 2020 г. възлиза на 119,951 млрд. лв., което е леко понижение спрямо 2019 г., когато той бе 120,395 млрд. лв. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.