В първия ден на влизане в сила на изискването на достъп до редица обекти само с т. нар. зелен сертификат вече има промени.

Въпреки че вчера беше казано от здравните власти, че сертификатът за преболедуване запазва срока си от 6 месеца, днес вече се оказва, че експертите имат други становища. Така до края на деня се чакат промени в заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която срокът става една година. 

Следващото решение, което ще стане факт, също е компромисно. 

"Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно - на "Янсен. Това е административно предизвикан избор, а не че тази ваксина предпочитат", посочи Кацаров.

Здравните власти са взели решение, за да коригират това, и на ваксинираните с една доза от двудозовите ваксини на "Пфайзер" и на "Модерна" (интересът към "АстраЗенека" е почти на нула ) да се издава веднага документ. Той ще им осигурява безпрепятстван достъп като със зелен сертификат, какъвто ще получат след втората доза.

"Това е практика, която се прилага в много страни. Не е българска иновация, подход", каза Кацаров.

И двете промени ще важат само на територията на България.

Той уточни и как се употребява терминът "зелен сертификат" - разговорно и обобщава всички документи, не само този за ваксиниране. (Тук косвено опроверга проф. Радка Аргирова от по-рано в сряда сутрин.)

 
По отношение на сертификати за преболедуване, удостоверено с антигенен тест, Кацаров обясни, че те ще могат да бъдат издавани от системата от петък или най-късно от понеделник. (Отново това е българска практика, която не е общоприета на територията на ЕС).

Министърът даде пояснения и на думите на своя заместник д-р Димитър Петров, който пред Нова тв сутринта обясни, че се мисли и за зелен сертификат за работещите в администрацията. 

Сега Кацаров уточни, че това се обсъжда само за работещите на гише, пряко с граждани.

„Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни той.

"Тук става дума за етиката на медицинската професия", коментира той някои реакции от медицинския персонал, който е задължене да има зелене сертификат, за да бъде допуснат до работното си място. 

Заради многото реакции от здравното министерство са приели и гратисен период - до понеделник при проверка в такива обекти и при установяване на нарушения ще се издава само предписание, няма да се налагат все още глоби.

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза зам.-министър Александър Златанов. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Кацаров коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

Обяснение имаше и за безплатните антигенни тестове, които все още не са налични за масова употреба. Кацаров реши да онагледи как ще се употребяват с пример. Собственик на заведение дава заявка до РЗИ, получава безплатни тестове, които са за тази част от персонала, която не е ваксинирана или с документ за преболедуване,. Тези служители се тестват, но резултатът е филтър само за достъп до работното място. Иначе за документ хората трябва да отидат до сертифицирана лаборатория, разясни той как МЗ се представя, че ще се случват нещата.

Такива тестове ще бъдат раздавани и на старчески домове. Те били, за не се пречи на хората да работят.

"Никой не ги иска тия мерки. Най-много са неприятни на тези, които ги налагат", добави министърът.