Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нова Зеландия днес стана първата в света страна, приела закон, който ще задължи финансовите организации да разкриват информация и да предприемат действия по рисковете и възможностите, свързани с климата, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

След като законодателният акт влезе в сила, се очаква той да има значителен принос в усилията на страната да постигне въглеродна неутралност до 2050 година, заявиха депутати.

Новият закон изисква около 200 от най-големите участници на финансовите пазари в Нова Зеландия да представят ясна, съпоставима и последователна информация както за рисковете, така и за възможностите, които климатичните промени създават за техния бизнес.

Например, застрахователна компания може да отчете като риск неблагоприятни метеорологични явления, засягащи бизнеса й, но да определи като възможност достъпа до нови активи и локации, нуждаещи се от застрахователно покритие.

"По този начин ще бъде засилена сигурността за бизнеса, ще бъдат повишени очакванията, ще бъде ускорен напредъкът и ще бъдат създадени равни условия", каза министърът на търговията Дейвид Кларк.

Законодателството е едно от редицата действия, които правителството предприема за постигане на целите за емисии, отбеляза министърът на климатичните промени Джеймс Шоу.

"Нова Зеландия е световен лидер в тази област и първата страна в света, която въвежда задължително отчитане по климата за финансовия сектор", подчерта той.

"Имаме възможност да проправим пътя за други държави, които да направят задължителноo разкриването на информация, свързана с климата", добави Шоу.

Законът ще обхваща също регистрирани банки, лицензирани застрахователи и регистрирани дружества за управление на инвестиционни схеми.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.