Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Банките от еврозоната трябва да бъдат правно обвързани да приемат планове, които определят как те ще намалят излагането си на рисковете, свързани с климата, през следващите 30 години, заяви в сряда членът на борда на Европейската централна банка Франк Елдерсон, предаде Ройтерс, цитирана от БНР днес. 

ЕЦБ оказва натиск върху 114-те банки, които се следят за адресиране на рисковете, произтичащи от изменението на климата - като опасности, свързани с времето, и новите правила, насочени към ограничаване на вредните емисии - чрез стрес тестове и искания за декларация за оповестяване (официален документ, който очертава условията, рисковете и правилата на финансова трансакция, като заем или инвестиция).

Елдерсон, който е част от надзорния банков орган в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви, че банките трябва да бъдат упълномощени да се справят с рисковете, свързани с климата, или може никога да не оправдаят своите "възвишение намерения".

"Само чрез въвеждане на задължителни планове за преход "възвишените намерения" на банките през следващите 30 години могат да се превърнат в конкретни действия сега“, каза Елдерсон на събитие, организирано от австрийския финансов регулатор.

Правомощията на ЕЦБ като надзорен орган са ограничени от европейското и националното законодателство, напомня Ройтерс. Това в миналото поставяше ЕЦБ в затруднено положение, например когато се опитваше да принуди банките да се освобождават по-бързо от лошите кредити и се сблъскваше с противопоставяне от страна на членовете на Европейския парламент относно посегателство върху техните прерогативи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.