Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около двадесет процента от торфените зони в Европа са изправени пред риск от изчезване заради климатичните промени и обезводняване, сочат данните от мащабно проучване на учени от Нидерландия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тези места представляват ценни екосистеми, които съхраняват вода и големи количества въглерод и поддържат голямо биоразнообразие.

Горите и торфищата са неразривно свързани, според проучване, проведено от изследователи от университетите на Вагенинген, Амстердам, Утрехт и други. Тези две екосистеми могат да съществуват безпроблемно една до друга, но след преминаването на точно определена точка ситуацията става рискова.

Тогава торфът може да се превърне в гора и гората може да стане торф, сочат данните от проучването на нидерландските експерти. Където се натрупва органичен материал, почвата става по-влажна и растат по-малко дървета, влажността се повишава и накрая гората се превръща в торф. Обратният процес - засушаването пък принуждава дърветата да растат върху торф, който става изсъхва постепенно и изчезва.

"Това проучване ни даде много информация за повратните точки в пейзажа, освен за промените между торфените и горските системи. Тези знания ще бъдат полезни в новите научни проекти, насочени към устойчивото на климата бъдеще за ландшафта в Нидерландия", обясни Якоб Валинга, професор по география почвата и ландшафта в университета на Вагенинген.

Изследователите разработиха модел, който показва къде в Европа са подходящите условия за създаване или опазване на торфените площи. Според него климатът в една трета от Стария континент е подходящ за запазване на съществуващите торфища. Образуването на нови обаче е възможно само в малка част от тези области.

Учените казват, че никога досега торфените зони не са били изследвани толкова подробно от гледна точка на ландшафта.

Данните от проучването са публикувани в списание "Протоколи на американската Национална академия на науките" (PNAS).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.