Кметството на Ню Йорк одобри вчера премахването на статуята на Томас Джеферсън, един от бащите основатели на САЩ, поставена в заседателната зала преди повече от век, заради робовладелското минало на политика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Комисия на градската управа одобри единодушно по принцип премахването на статуята. Джеферсън - един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ, е държал над 600 роби в своята плантация в щата Вирджиния. От една своя робиня е имал шест деца.

Латиноамерикански и чернокожи членове на градската управа настояваха за премахването на статуята от години. Тя ще бъде преместена в една от залите на историческото дружество в Ню Йорк.

Третият президент на САЩ "Джеферсън представлява някои от най-срамните страници от дългата и нюансирана история на страната ни", обясни афроамериканката Адриен Адамс, градски съветник в Ню Йорк.

Дебатите по повод присъствието на статуята в залата на кметството бяха подновени с развитието на движението "Животът на чернокожите има значение", създадено във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест от бял полицай в Минеаполис през май 2020 година.