Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само 36% от учителите са ваксинирани, 20% са преболедували. Това разкри пред бТВ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. 

Тези, които са без зелен сертификат, ще могат да преподават дистанционно. 

"Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19 трябва да бъде подкрепено", каза Денков.

Проблемът при преболедувалите коронавируса, е че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили, каза министърът на образованието. Затова той смята да повдигне пред Министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенните тестове като основание за издаване на зелен сертификат

Остава отворен също така въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това, категоричен е Денков. 

Според министъра въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

"Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително и вече няма да бъде "насока", каза Дянков.

По информация на просветния министър най-много карантинирани ученици има във Видин - 3,06%, докато в други области процентът е под 1.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.