Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Големите работодателски организации и двата основни синдиката организират днес от 12 ч. протест пред Министерски съвет с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители. 

Това става само ден след като властта, в лицето на президента Румен Радев и премиера Стефан Янев, организираха кръгла маса за проблема, на която участие взеха включително синдикати и бизнес. Там решения обаче не бяха взети, очаква се такива да бъдат обявени утре. Междувременно вчера страната ни постави поредния си рекорд с цената на борсовия ток, сключвайки сделки за цени над 450 лв. за мегаватчас. 

"Ако не се вземат бързи, незабавни и несимволични мерки, ще се стигне до пълен колапс - спиране на предприятия, фалит на търговци, риск от невъзможност за доставка изобщо на електроенергия", обяви днес Васил Велев от АИКБ, цитиран от БНР. 

Както Клуб Z вече писа, предложението на АИКБ е държавата да компенсира бизнеса със 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР за годината (около 120 лв.) и платеното от фирмите до този момент. 

Според Пламен Димитров от КНСБ обаче, цените могат да бъдат свалени с административни мерки:

"Буквално от 1 декември със седмиците, които предстоят и мерките, които може да се направят през методиката на КЕВР за цените, които определя доставчика от последна инстанция, може да се овладее положението, така че цените на свободния пазар да паднат наполовина от сегашните поне"

При всички положения, ситуацията е деликатна, защото в действия са все още европейските регулации, които оказват какво е и какво не е държавна помощ в такива ситуации. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.