Големите работодателски организации и двата основни синдиката организират днес от 12 ч. протест пред Министерски съвет с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители. 

Това става само ден след като властта, в лицето на президента Румен Радев и премиера Стефан Янев, организираха кръгла маса за проблема, на която участие взеха включително синдикати и бизнес. Там решения обаче не бяха взети, очаква се такива да бъдат обявени утре. Междувременно вчера страната ни постави поредния си рекорд с цената на борсовия ток, сключвайки сделки за цени над 450 лв. за мегаватчас. 

"Ако не се вземат бързи, незабавни и несимволични мерки, ще се стигне до пълен колапс - спиране на предприятия, фалит на търговци, риск от невъзможност за доставка изобщо на електроенергия", обяви днес Васил Велев от АИКБ, цитиран от БНР. 

Както Клуб Z вече писа, предложението на АИКБ е държавата да компенсира бизнеса със 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР за годината (около 120 лв.) и платеното от фирмите до този момент. 

Според Пламен Димитров от КНСБ обаче, цените могат да бъдат свалени с административни мерки:

"Буквално от 1 декември със седмиците, които предстоят и мерките, които може да се направят през методиката на КЕВР за цените, които определя доставчика от последна инстанция, може да се овладее положението, така че цените на свободния пазар да паднат наполовина от сегашните поне"

При всички положения, ситуацията е деликатна, защото в действия са все още европейските регулации, които оказват какво е и какво не е държавна помощ в такива ситуации.