Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за опит за убийство, останал недовършен по независещи от дееца причини, срещу мъжа, който простреля жена си със сачми.

Както Клуб Z писа, инцидентът стана в петък във фризьорски салон на ул. "Любен Каравелов" - на сами центъра на София. След издирвателни мероприятия 51-годишният извършител бе заловен на гарата в Русе.

Той е произвел 4 изстрела, а от жената са извадени 4 сачми, става ясно още от съобщението на държавното обвинение.

Обвиняемият Златко Баждаров е осъждан 3 пъти, като за едно от престъпленията е бил реабилитиран. Предстои искане на постоянна мярка за неотклонение – „задържане под стража", поясняват още от прокуратурата.

По-късно през деня Софийският градски съд определи мярка "Задържане под стража" на Златко Баждаров. Съдът прие, че има данни Баждаров да е извършилел на деянието и има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Членът, по който е подведен под отговорност, никак не е "шега" - чл. 115 от НК е основният текст за убийство.

"Аз исках да я сплаша, нямах намерение да я убивам", каза обвинеямият пред съда.

Определението на СГС не е окончателно и подлежи на жалба и протест в тридневен срок пред САС.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

На 16.10.2021г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за опит за убийство - престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 15.10.2021г. във фризьорски салон на ул. „Любен Каравелов" в гр. София обвиняемият З.Б., на 51 години, произвел 4 изстрела срещу бившата си приятелка Ф.Б. - в слепоочието, рамото и лявата длан, с въздушно пневматично оръжие. Пострадалата е транспортирана в болнично заведение, където и е оказана медицинска помощ (извадени са 4 бр. стоманени съчми), като деянието е незавършено, поради независещи от дееца причини.

След произвеждането на изстрелите, обвиняемият се укрил.

На 16.10.2021г. З.Б. е задържан в гр. Русе от органите на полицията.

С постановление от същата дата обвиняемият е задържан за срок от 72 часа.

Назначени са съдебно психологична и психиатрична експертиза, комплексна медико-балистична експертиза, разпитани са свидетели, извършени са и други действия по разследването, съотносими към делото.

Обвиняемият З.Б. е осъждан 3 пъти, като за едно от престъпленията е бил реабилитиран.

Предстои искане на постоянна мярка за неотклонение – „задържане под стража".