Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цената на дизела в германските бензиностанции е достигнала рекордно високо равнище, съобщи днес Германският съюз на автомобилистите (ADAC), цитиран от ДПА и БТА. 

Средната цена в страната е ударила 1,555 евро (1,80 долара) за литър през вчерашния ден, надвишавайки предходния рекорд от 1,554 евро, поставен на 26 август 2012 година.

Бензинът също е напът да достигне рекордни стойности. Е10 се търгуваше вчера за 1,667 евро за литър, което е с 4,2 евроцента под предишния максимум, отчетен на 13 септември 2012 година.

Цените на автомобилните горива нарастват от месеци, тласкани от поскъпването на суровия петрол. При дизела растежът е стимулиран и от търсенето на мазут за отопление, което традиционно се повишава през есента.

Цената на въглеродния диоксид от 25 евро на тон от началото на годината също е допринесла с между 6 и 8 цента за крайната стойност за литър автомобилно гориво.

Промяната е рязка, отбелязва ДПА. Миналата година пандемията от коронавируса доведе до спад в търсенето, заради което цените на суровия петрол и горивата се понижиха, преди тенденцията да се измени през ноември 2020-а.
Увеличението на цените провокира и политически дебат, тъй като данъците съставляват голяма част от крайната цена на горивата. 

При дизела около 25 цента отиват за ДДС, 47 цента - за акциза върху минералните масла и около 7 цента - за цената за емисиите въглероден диоксид.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.