Цената на дизела в германските бензиностанции е достигнала рекордно високо равнище, съобщи днес Германският съюз на автомобилистите (ADAC), цитиран от ДПА и БТА. 

Средната цена в страната е ударила 1,555 евро (1,80 долара) за литър през вчерашния ден, надвишавайки предходния рекорд от 1,554 евро, поставен на 26 август 2012 година.

Бензинът също е напът да достигне рекордни стойности. Е10 се търгуваше вчера за 1,667 евро за литър, което е с 4,2 евроцента под предишния максимум, отчетен на 13 септември 2012 година.

Цените на автомобилните горива нарастват от месеци, тласкани от поскъпването на суровия петрол. При дизела растежът е стимулиран и от търсенето на мазут за отопление, което традиционно се повишава през есента.

Цената на въглеродния диоксид от 25 евро на тон от началото на годината също е допринесла с между 6 и 8 цента за крайната стойност за литър автомобилно гориво.

Промяната е рязка, отбелязва ДПА. Миналата година пандемията от коронавируса доведе до спад в търсенето, заради което цените на суровия петрол и горивата се понижиха, преди тенденцията да се измени през ноември 2020-а.
Увеличението на цените провокира и политически дебат, тъй като данъците съставляват голяма част от крайната цена на горивата. 

При дизела около 25 цента отиват за ДДС, 47 цента - за акциза върху минералните масла и около 7 цента - за цената за емисиите въглероден диоксид.