"Ако бъдат въведени т. нар. зелени сертификати, те ще важат само за учителите и за непедагогическия персонал."

Това важно уточнение направи в понеделник министърът на образованието проф. Николай Денков, цитиран от БНР.

Тези изисквания няма да засягат по никакъв начин учениците.

„За това изобщо не е ставало дума“, каза още той.

Днес ексепертите се събират в здравното министерство, за да обсъждат въвеждането на нови мерки заради влошаващата се епидемична обстановка. След тях е и предложението за зелен сертификат и в облазователните институции. Това ще означава, че учители и непедагогически персонал ще ходи на работа със сертификат за ваксиниране, с документ за преболедуване или актуален отрицателен резултат от антигенен или PCR тест.

Министерството на образованието и науката няма да притиска учителите да се ваксинират, но ще поиска те да се тестват за COVID-19 всяка седмица.  Това каза още Денков.

"Аз подкрепям въвеждането на зеления сертификат по отношение на учителите, за педагогическия и непедагогическия персонал, а това, за което съм говорил с министър Кацаров е, че трябва да се даде известен преходен период, в който учителите да имат време да решат и ако искат да се ваксинират, да го направят. Ако не го направят, или ще трябва да докажат, че са преболедували по установения ред, или всяка седмица да бъдат тествани с един от двата типа тестове, които са свързани със зеления сертификат", обясни министърът.

Той добави, че тестовете ще бъдат безплатни.