Специлизираната прокуратура е прекратила разследването за престъпен сговор между бившия зам.-председател на парламента - лидерът на "Воля" Веселин Марешки и двама от съпартийците му.

Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на говорителя на спецобвинението Христо Кръстев.

През ноември 2018 г. главният прокурор тогава - Сотир Цацаров - поиска депутатските имунитети на шестима народни представители накуп - двама от БСП, един от ГЕРБ и трима от "Воля" - Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Основанието за последните трима бе за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК (сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага). 

Става въпрос за проверка за груби и агресивни търговски практики от страна на дистрибутора на лекарствени продукти "Фармнет", собственост на Марешки, в която Таскова и Христов са мениджъри. Тримата са отправяли предупреждения към аптекарите, че ако откажат да купуват лекарствени продукти от "Фармнет", ще унищожат бизнеса им, твърдеше обвинението, като проверка за същото започна и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Разследването за престъпен сговор е било прекратено още през юли т.г. наблюдаващият прокурор е приел, че не става въпрос за изнудване, а за нелоялна конкуренция, отбелязва "Сега". А съгласно наказателният кодекс нелоялната конкуренция не е престъпление. Затова и е "сезирана" КЗК за евентуално установяване на административно нарушение.

Постановлението за прекратяване на разследването обаче е обжалвано в спецсъда и се чака произнасяне.