Американският магнат Робърт Дърст, който преди няколко дни чу присъдата си "доживотен затвор без право на помилване", е в болница с COVID, в тежко състояние, на вентилация. Това съобщи адвокатът му, цитиран от Асошиейтед прес.

78-годишният богаташ, който страда от множество заболявания, седеше в инвалидна количка в съда.

Ако оцелее сега, един от най-влиятелните хора в бизнеса с недвижими имоти в САЩ и подозиран за сериен убиец, ще остане до края на живота си зад решетките заради  убийството през 2000 г. на близката си приятелка Сюзан Бърман, журналистка и писателка. Преди две десетилетия тя беше открита застреляна в главата в Бевърли Хилс. Смята се, че Бърман е осигурила през 1982 г. фалшиво алиби на Дърст. Тогава той е заподозрян за изчезването на жена си. Според съда магнатът е убил приятелката си, защото започнал да се страхува, че тя ще го издаде на властите.

Признание по ирония на съдбата

Дърст се изплъзваше от правосъдието през последните 40 години, въпреки че влезе в полезрението на полицията още при мистериозното изчезване на съпругата си Катлийн МакКормак. Липсваха обаче твърди доказателства - тяло, ДНК, пръстови отпечатъци или свидетели, за да бъде свързан магнатът с престъпление.

По ирония на съдбата въпреки че толкова дълги години успяваше да заличи следите си, той се самоуличи преди няколко години по време на заснемането на документална поредица на НВО.  Съдебният процес започна шест години, след като Дърст направи един вид самопризнание. При снимките, в които участваше, за да изчисти напълно името си, той отива до тоалетната, но все още с микрофон. Там си говори сам, казвайки:

"Какво, по дяволите, направих? Убих ги всичките, разбира се".

Репликата е чута, записана и се тълкува като самопризнание от полицията.

Кои са "всичките"

Според прокуратурата магнатът е убил още един човек през 2001 г. - негов съсед в Тексас, който разкрил самоличността му, докато той се укривал от закона.

Въпреки че дълго време е бил заподозрян за изчезването на съпругата му, тогава 29-годишна студентка по медицина, магнатът никога не е бил обвинен по случая, отбелязва Ройтерс.

За убийството на съседа си е оправдан от скъпоплатените си адвокати, които убеждават заседателите, че действията на Дърст са при самозащита.

Богатството на Робърт Дърст, който притежава редица офис сгради в Манхатън, се оценява в момента на 100 млн. долара, отбелязва АП.