Много или малко са 200 000 лева? Толкова струва наемът на девет принтера в община Видин. Това е цената и на най-новия автомобил за извозване на боклука в община Свищов.  Такава е издръжката на един български посланик зад граница, а имаме 75 такива. На същата цена държавното горско предприятие в Сливен купи джип “Тойота Секвоя” уж за луксозен ловен туризъм, но по-късно колата се оказа в НСО на разположение на един бивш премиер.

200 000 лева струва и една специализирана детска линейка, но бюджетът няма пари да я купи. Затова българските граждани събират капачки. Този уикенд кампанията е в цялата страна. 40 капачки се изкупуват за 1 стотинка. 800 милиона капачки са 200 000 лв. 

Идеята е страхотна, защото учи българите да събират отпадъците разделно и да се обединяват около добра кауза. Благодарение на усилията на всички вече бе купена една линейка със специализирано оборудване за новородени и десетки кувьози за различни болници. Защото държавата няма и пари за кувьози. Наличните обикновено са доста стари и не могат да дозират правилно кислорода, който дишат недоносените бебета. Резултатът - всяко трето малко българче, попаднало в такъв кувьоз, получава увреждане на очите, което в някои случаи може да доведе до пълна слепота. А уж всяко дете би трябвало да е важно за държавата ни, която уж застарява. 

Този път кампанията с капачките съвпада с предизборната кампания за народни представители и за президент и вицепрезидент. Докато гледахте репортажите от цялата страна, видяхте ли някой кандидат за държавен пост да донесе капачки? Или да обещае, че капачки в бъдеще ще събираме за други каузи, но ако бъде избран, той ще направи всичко възможно държава да отдели пари за кувьози и линейки? Не. Стотиците хиляди хора, събиращи капачки, живеят в друг свят с близо 4000-те кандидати за депутати и 48 за президент и вицепрезидент. 

На 14 ноември обаче политиците ще разчитат именно на събирачите на капачки да отидат до урните. И им обещават лоялност към ЕС и НАТО, твърдост по отношение на Република Северна Македония, съдебна реформа… Но не и детски линейки и кувьози. 

Не би ли било по-добре детските болници да си имат съвременно оборудване за най-малките граждани, а да събираме капачки, за да бъде издадена нова детска книга или за да осигурим спортни екипи на детски отбор по футбол?

Но държавата я няма. Тя има други цели. Тя е в друга кампания, предизборна. А кампанията за събиране на 800 милиона капачки продължава и днес.