Български консул в Египет се оказа със запорирано имущество у нас, защото отказал да издаде виза на египетски гражданин, научи Клуб Z от дипломатически източници.

Всичко започнало, когато египетски гражданин кандидатствал за виза "Д" за дългосрочно пребиваване в консулската ни служба в Кайро. Такива кандидати се проверяват щателно в София от няколко институции, преди да получат разрешение, но в случая му бил връчен отказ. В повечето такива казуси приключват дотук, но в случая египтянинът наел български адвокат, който обжалвал в София отказа за издаването на виза. 

Образувано е дело, но консулът, призован да се яви в съда в България, не успява да се върне навреме и е глобен със 100 лева. 

"В един момент се оказва, че от сметката ми са изтеглени 294 лв. по запор от частен съдебен изпълнител, като ми е наложен запор на банковите сметки в България и 2 лични автомобила", пише глобеният служител в общ чат за обмен на информация между български консули на мандат. 

Консулът споделя на колегите си, че е поискал помощ от МВнР за решаване на казуса, но получил отказ, тъй като "удържаната парична сума на служителя на МВнР представлява гражданско изпълнително производство, в което нито министерството, нито министърът са легитимни да участват, тъй като имуществени права на МВнР или на министъра не са засегнати в същото производство". 

Проблемът с обжалването на откази на визи може да се окаже доста голям, ако повече чужденци обжалват тези индивидуални административни актове. Отказите все още преобладат при кандидадите от Близкия изток и Северна Африка.

Освен това ... "във връзка със съдебните производства по отказите за издаване на визи, следва да се има предвид, че процесуалният представител (МВнР) не може да гарантира спечелването им, както и не може да гарантира за етично поведение на отделния съдия".