Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма ценова и икономическа криза, кризата е политическа. Това заяви бившият премиер на България (1997-2001) Иван Костов в предаването “Лице в лице” по БТВ.

"За ценова криза не може да се говори, докато няма двуцифрена инфлация. В САЩ има 5,7 на сто инфлация, 4 на сто в Германия, повече от тази в България. Цените на горивата, тока и газа у нас са от най-ниските", аргументира се Иван Костов.

Според бившия лидер на СДС и на ДСБ икономическа криза има, когато има спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на две поредни тримесечия, а в момента БВП на България нараства т.е. няма данни за икономическа криза. 

"Бих мечтал през 1998 година за месечна инфлация от 3,8 процента, тогава беше двуцифрена", каза Иван Костов.

"Кризата е в политическата система, институциите функционират все по-неадекватно, някои дори нанасят вреда – Българската банка за развитие, прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията. Общественият дебат не се води, не се търсят пресечни точки. Това влошава ситуацията в страната", добави той.

Костов обясни, че през цялото време ДБ е поддържала тезата, че трябва да има правителство.

Дали ще има редовен кабинет ще зависи от съчетанието президент - парламент, смята той.

"Ако президентът е против разрушаването на модела на ГЕРБ и ДПС, ще бъде трудно да се състави правителство. И обратно. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство, ще имат до 90 места. Останалите ще имат много места, но БСП може да стане мандатоносител само ако го направи без гласовете на ДБ. Пак остава един-единствен вариант, зависи на кого президентът ще даде мандата", допълни Костов.

Бившият премиер бе най-критичен към новата партия “Продължаваме промяната” и предупреди, че те са загубили доверието на останалите политически партии – особено на ИТН и БСП.

"Те си служат с неистини – например че Петков не е бил двоен гражданин, когато е подписал декларацията. Василев казваше като финансов министър, че АПИ е извършвала колосални нарушения, а финансовият контрол каза, че това не е вярно. Неистина е твърдението им, че водят преговори за предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ", заяви Костов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.