За първи път от 28 години инфлацията в Германия мина 4%. Цените за бензин, ток, газ са рекордно високи и продължават д асе покачват. 

Първите фирми, продаващи газ, започнаха да фалират заради високите цени. „Отима“ обяви банкрут. Дори гиганти като Е.ON спряха да приемат нови клиенти, защото нямат достатъчно газ, съобщава вестник „Билд“.

ЕС публикува вчера нещо като наръчник с идеи как отделните членки биха могли да противодействат на повишаването на цените на основните суровини – с данъчни облекчения като в Испания и Италия или чек за отопление по-бедните като във Франция.

В Германия се обсъжда спешно повишаване на помощите за социално слаби, които в момента възлизат на 446 евро и с тях хората не могат да покриват основните си нужди.

Според експерти част от проблема с газовите доставки е създаден нарочно от Русия. В момента Путин използва ситуацията с недостига на суровини, за да притисне Германия в ъгъла. Русия подава нарочно по-малко газ по останалите си газопроводи към Европа, за да накара германското правителство да започне веднага експлоатацията на „Северен поток“ 2. Последствието от недостига на газ в момента е качване на цените му с 400%.