Някой знае ли какво е преброител? Аз не видях моя. Нито ми се обади, нито ми взе кода. 

Християн Кънчев, доцент от Техническия университет обаче овърша два района в „Лозенец“. Ама яко. Сигурно е бил най-титулованият и най-работливият преброител. Ето така пише навсякъде, където обикаля: 

„Здравейте! Аз съм преброителят на следните карета: Карето между улици: "Бисер", "Лозенец", "Калиакра" и "Ралица". Карето между улици "Добър Юнак", "Розова долина", "Криволак" и "Капитан Андреев".

Активен е и в социалните мрежи, приканва хората в „неговите карета“ да му пращат кодовете от електронното преброяване по всеки възможен начин – фейсбук, уотсап, вайбър...

И го прави не само за пари. Ако си свършат работата перфектно, преброителите могат да вземат 500 лева. Той се надява на 400 към доцентските си 1500. Защото има много „непроверени обекти“. Защо ще стане ясно по-нататък. Иначе се плащат стотинки за преброяване на човек, за влизане в сграда, за събиране на код при онлайн броенето. Не отрича, че и парите, колкото малко да изглеждат, не са му излишни. 

Искал е обаче друго. Не той го казва – аз го казвам - да влезе в ролята на Иван Хаджийски и да види бита и душевността на българина по време на избори.

Доцент Кънчев ги вижда. И има вече оптимистична теория за българския народ.

Но е имал и късмет. Усмихнат, умен и контактен, той е роден за преподавател и преброител. От неговите лекции никой не бяга, като преброител не са го били. Е, пъдили са го, но една от жените, които са го направили, му се обадила в 22.30 часа по телефона (Той навсякъде си оставя номера. В нашата кооперация никой не видя нито телефон, нито преброител, но това е друга история). Та, след като бил натирен, доцентът потърсил жената още три пъти, а оттам... тишина. Изведнъж в късния час телефонът му звъннал, Християн вдигнал - същата жена. Вика го да я преброи. Жената обяснява, че гледа майка си и баща си по над 90-годишни, не можела да отвори. 

„Госпожо, казва Кънчев, аз не съм момче на повикване.“

Ама моля ви, искам да се преброя, но не можех да оставя родителите си, моли се тя. И професорът по преброяване отива посред нощ и регистрира още един българин. Това едва ли го е правил друг негов колега. 

Като стриктен и дисциплиниран си води отчет - в единия район е влизал в 11 сгради, 64 домакинства, 77 кода. В другия 90 кода, 25 сгради, 74 домакинства. От 22 септември до 8 октомври. Плюс всяка събота и неделя.

До обяд лекции, после нарамва раницата с документите и тръгва по районите. Това не се прави за пари, прави се с мерак. „Доцентът професор“ не прави нищо без желание и без да има съзнанието, че върши нещо полезно. Много преброители се отказали, като видели каква работа ги чака и колко са парите. Други пък изобщо не обикаляли, а пишели "непроверен обект". Чиста работа.

А за народопсихологията Кънчев твърди, че се убедил в едно. Българите сме добри. Не защото не е ял бой и не са насъсквали куче срещу него. Той признава, че не е искал да влиза в къщите и заради коронавируса, но повече, за да не притеснява хората. Да влезеш в кухнята на един човек е малко нахално. Какъв си ти, да му нарушаваш спокойствието и усещането за сигурност? Синята маска на преброителя не дава никаква гаранция. Затова попълвал декларациите на възрастните пред входната врата. Те го канят – влез бе момче, какво стърчиш в коридора като изгонен. И Християн понякога не отказва. Даже веднъж изпил една ракия с възрастен мъж. Казал му – айде сега, момче, докато попълваш документите, да пийнем по едно.

С една бабичка пък ял супичка. Беше страшно вкусна, не можех да ѝ откажа, беше много мила и трябваше да ѝ попълня декларацията. Както го е правил навсякъде всъщност.

Е, имал и случаи, когато отказвали да го пуснат и пъхвали анкетната карта под вратата. Други пък не си казвали ЕГН-то на глас. После разбрал, че е заради съседите. Мразели се зверски и не искали те да го чуят.

Доцентът преброител е толкова съвестен, че там, където не му отварят, минава нощем като детектив и вижда къде светят прозорци. После пак ги обикаля. При половината случаи станало ясно, че нямат, или не работят звънците. 

И пак по Хаджийски - основният му извод е, че "Лозенец" е прекрасен квартал, но застаряващ. Той се ужасил, когато обикалял за преброяването, и установил, че в един 3-етажен блок никой не живее. Нито един човек.

Но една от най-невероятните му срещи е с архитект, строител на сградата, в която живее. Дали на Християн първоначално, че там има 8 обекта за преброяване. Архитектът обаче му казал - не е вярно, три са. Ето аз живея в котелното. Не, че апартаментите са се изпарили, само не са регистрирани в общината като жилища, а се водят мазета, тавани, котелни и пр.

След тази среща доцент Кънчев, освен професор по преброяване, става и народопсихолог на прехода. Чуди се да напише ли книга. Давам му заглавие: "Невероятните преживявания на един преброител".