Втора поред седмица няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), койтот рябва и да извърши избора.

Между другото този състав ще направи "голям шлем", като в 5-годишния си мандат избира и тримата големи - председател на ВАС, главен прокурор, а сега - и на ВКС.

По закон в четири поредни заседания след започването на процедурата, могат да се правят номинации за председател на ВКС.

Така следващите възможни дати остават 21 и 28 октомври. Номинации могат да правят Пленумът на ВКС, поне трима членове на Съдийската колегия и министърът на правосъдието. Изборът би трябвало да се проведе на 14 януари догодина.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г. В момента той е в неплатен отпуск поради участието му в кампанията за избор на президент.

„Може би кулминацията ще настъпи към финала, така че нека да видим какво предстои“, коментира днес министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов.