Управителят на Централната банка на Словакия и член на съвета на управителите на европейските централни банки Петер Кажимир е обвинен в корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На 8 октомври т.г. прокурор "внесе обвинителен акт срещу П.К., подозиран в корупционно престъпление", заяви говорителка на словашката прокуратура. Властите в страната не съобщават пълните имена на заподозрени.

След публикуването на статии в медиите Петер Кажимир заяви вчера, че "не се смята за виновен в никакво престъпление".

Местни медии съобщиха, като се позовават на анонимни източници, че Кажимир е бил обвинен в корупция. Освен управител на Централната банка, той е и бивш вицепремиер и министър на финансите. Според информациите в медиите, обвиненията са свързани с показания на бившия ръководител на данъчната служба Франтишек Имреце, също обвинен в корупция миналата година.

Според информационния сайт Актуалити, управителят на централната банка е играл ролята на посредник, като е предал на Имреце около 50 000 евро.

Корупцията на високо равнище опетнява обществения живот в Словакия, която се присъедини към ЕС през 2004 г. и към еврозоната през 2009 г., отбелязва Франс прес.

Много от случаите са свързани с лица, назначени по време на управлението на бившия премиер Роберт Фицо, чиято лява популистка партия "Смер - Социална Демокрация" загуби властта на изборите миналата година. Те бяха спечелени от партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНО), обещала да се бори срещу корупцията в обществения живот.

Десетки високопоставени чиновници бяха обвинени в корупция след идването на ОЛаНО на власт през март 2020 година.