Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите ученици или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката от Изпълнителната агенция по лекарствата.

В него са изброени  шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език, съобщават от министерството.

МОН поиска тази информация, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до  Регионалните управления на образованието министерството ще предостави всички налични данни на директорите на училища.   

Според изготвените от ведомството насоки за провеждане на обучение в условията на пандемията училищата могат да организират тестването на учениците си, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции. Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства, училищата могат да ги закупят сами.

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв., съобщават още от просветното министерство.

Списъкът на препоръчаните тестове може да видите ТУК.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.