Напрежението между Косово и Сърбия се качи отново днес, след сблъсъци между косовската и етнически сърби по време на полицейска операция срещу контрабандата на стоки. Най -малко седем души са ранени, предаде Асошиейтед прес.

Насилието предизвика гневни реакции от Сърбия към международната общност, включително към ръководената от НАТО миротворческа мисия КФОР. Белград иска възстановяване на реда и предотвратяване на „по-широк хаос“.

Регионът вече е на ръба на конфликт след граничен спор миналия месец между Косово и Сърбия за регистрационните номера на автомобилите. Силите на КФОР успяха да прекратят напрежението.

Косовската полиция съобщава, че днес нападения е имало в четири района, включително Северна Митровица, която е населена предимно от етнически сърби. В изявлението се казва, че „престъпни групировки се събраха организирано, за да блокират пътища с превозни средства, използваха резервоари с бензин, зашеметяващи бомби, стреляха с оръжия и ръчни гранати, за да възпрепятстват и атакуват митническите и полицейските служители, изпълняващи дълга си“. По време на сблъсъците са ранени шестима полицаи и сръбски цивилен. Осем сърби са арестувани, след което инцидентите са приключили и сега положението е спокойно, са казва още в съобщението. 

Петър Петкович, представител на сръбското правителство, отговарящ за преговорите за Косово, заяви, че 36-годишен сърбин е бил прострелян в гърба, куршумът е попаднал в белите му дробове и лекарите се опитват да го извадят.

Сръбските медии съобщиха, че десетки други сърби са ранени, но АП посочва не е могла да провери независимо тази информация.

На видеозаписи се вижда как полицията пръска сълзотворен газ, докато сърбите хвърлят камъни и други предмети по служителите на реда. Полицаи е трябвало да ескортират митнически служители далече от местопроизшествието, за да ги защитят. Сърбите също са блокирали главния път с камиони, както по време на напрегнатата ситуация миналия месец. Полицейска кола и поне още две коли с косовски регистрационни номера са изгорени, съобщават косовските медии.

Сръбските медии съобщиха за „изключително напрегната“ ситуация в населената със сърби северна част на Митровица, след като косовската полиция е нахлула в аптека и в някои магазини в очевидна акция за спиране на контрабандата на стоки.

Премиерът Албин Курти призова етническите сърби в Косово „да не стават жертва на някои медии в Сърбия, защитаващи престъпността, корупцията и контрабандата, и да искат да политизират и да превърнат това (полицейското нападение) в етнически въпрос“.

„Престъпленията и престъпните групировки няма да бъдат толерирани и ще се борим с тях. Ще се борим и ще предотвратим контрабандата “, написа Курти на страницата си във Фейсбук.

Сръбският премиер Ана Брнабич поиска „бърза реакция“ от „международната общност“, включително НАТО и КФОР, защото по думите ѝ положението в Митровица е „повече от драматично“.

„Това е последният момент, който изисква ясна реакция за спиране на безумните политики, провеждани от Прищина“, каза Брнабич в изявление. "Този вид поведение ... ни води до ръба на хаоса."

Петкович каза, че Курти иска да предизвика „по-широк хаос“ и добави, че сръбският президент Александър Вучич е на път за сръбския град Рашка, близо до Косово, където ще проведе среща с представители на косовските сърби.

„Моля КФОР и международната общност да реагират и да спрат тази лудост от Албин Курти“, каза Петкович. „Ако КФОР не може да реагира и да защити сръбския народ, има такива, които могат“.

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел заяви, че Брюксел е „в контакт с Белград и Прищина“, добавяйки, че „всички открити въпроси трябва да бъдат решени чрез диалога, улеснен от ЕС“.

„Инцидентите с насилие в северната част на Косово трябва да спрат незабавно. Едностранните и некоординирани действия, които застрашават стабилността, са неприемливи “, написа той в Туитър.

Косово беше сръбска провинция, преди да обяви независимост през 2008 г. През 1998 и1999 г. тя бе погълната от война между сръбски войски и етнически албански сепаратисти, борещи се за независимост, докато въздушна кампания на НАТО изтласка сръбските сили през 2000 г. Оттогава в Косово са разположени международните умиротворителни сили КФОР.