Поредният пример за говор на омраза спрямо България видяха вчера зрителите на македонската телевизия тв Плус. В студиото гостува кметът на Куманово Максим Димитриевски, който заяви, че няма да премахне паметните плочи на територията на общината, съдържащи израза “български фашистки окупатор”.

"Много мои сънародници са убити от българския фашистки окупатор. Докато съм кмет, няма да позволя, а и не вярвам и някой, който и да дойде след мене, да махне прилагателното “фашистки”. Не искам да обобщавам за всички в България, те са приятелски народ, но нашите предци са се борили против тоя режим. Който иска да сменя историята, да я сменя у тях си и в неговата наука, но не и при нас”, каза кметът на Куманово Максим Димитриевски. 

Преди две седмици премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заяви, че ще променят термина “български фашистки окупатор”. За сравнение, никъде в РСМ няма плоча с думите “немски фашистки окупатор” например.

Същевременно премиерът Зоран Заев реши да изтъкне, че в РСМ преброяването преминало много по-добре от България, въпреки обвиненията, че масово преброителите не зачитат волята на гражданите да се идентифицират като българи. 

"Всички граждани се преброиха. В България завършиха с 82 на сто преброени, а при нас се преброиха 99 на сто. България е европейска държава, а ние сме страна-кандидат за членство в ЕС”, каза Заев по тв Алсат-М.

Междувременно седем организации на българи в РСМ изпратиха отворено писмо до българските политици, че очакват твърдо да отстояват досегашната позиция, че без слагане на край на езика на омразата страната няма как да започне преговори за членство. 

"За нас, езикът на омразата към всичко българско, който доминира в РС Македония отеква много по-силно, отколкото за хората в България. При нас е ежедневна мъка да изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още.

Затова за нас ясната принципна позиция, изразена от България, че РС Македония може да започне преговори само след решаването на проблемите с нашето равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност,  е не просто важна. За нас тя е лъч на спасителна надежда и единствен път към помирението”, пишат представителите на седем организации.

Писмото е подписано от Люпчо Гьоргиевски от Културния център "Иван Михайлов” в Битоля, Елизабета Найдоска Величкова от Сдружение „Трибуна“ в Прилеп, Добре Митрев от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“ в Скопие, Владимир Перев от Сдружение „Коридор 8“ в Скопие, Владо Треневски от Сдружение „Интеракция“ в Охрид, Столе Велков от Сдружение „Единство“ в Кочани и от Петар Колев от партия Гражданско демократичен съюз.