Името на операцията е „Боклук“. Така сводниците са наричали държаните от тях в сексуално робство десетина българки в Катания, Сицилия, принудждавайки ги с насилие да проституират и да живеят в мизерни битови условия.

Италианската полиция задържа днес девет души, от които четирима са българи и са в ареста а останалите са италианци и са под домашен арест, съобщава в. "Кориере дела сера". Властите издирват десети заподозрян. Задържаните са изправени пред обвинения в незаконен трафик на хора, заробването им, престъпен сговор с цел сексуална експлоатация при утежняващите обстоятелства на транснационално деяние.

Операцията е започнала през юни 2020 г., след като две българки са подали оплакване срещу чужденка, която твърди, чи им давала под наем помещения, обитавани от тях съвместно на улица близо до гарата в Катания. Там те са проституирали.

Разследването на полицаите от отдела за чуждестранна престъпност и проституция е установило, че жертвите, са били вербувани срещу заплащане на 6 000 евро за всяка от тях, предаде агенция АНСА. След това обаче са били настанени в полуразрушени къщи в квартал „Сан Кочимо“ в Катания при лоши хигиенни условия, лишени от всякаква свобода и от документи за самоличност.

Хранили са ги колкото да не умрат от глад. Били са принудени да гарантира на престъпната група постоянен доход от около 1400 евро на седмица. Подложени на побой и малтретиране, те са били принуждавани да проституират всеки ден от 19:00 до 4:30 ч. - дори по време на ограниченията, наложени от пандемията.

При обиските полицията е конфискувала компютърна техника, мобилни телефони, ценности и пари.

Сред сексуалните робини е имало е една, страдаща от тежък физически недостатък. Полицаите са я намерили в дома на организатора на сдружението Емил Миланов, на 49 г., който е сред осемте задържани. След като е била изслушана от магистрати, тя се намира в център за защитени жертви на трафик.

„Кориере“ цитира прокурор, според когото цялата група сводници е малтретирала това момиче, възползвайки се от изключителната му уязвимост. Групата „я е принуждава не само да се проституира, но и да изпълнява домашни задължения, готвене, събуждане в някои случаи посред нощ и тормоз с неописуемо физическо и словесно насилие“.