Афганистански преводач, който помогнал за спасяването на Джо Байдън в Афганистан, успял да напусне страната заедно със семейството си, предаде Би Би Си.

През 2008 г. снежна виелица принудила военен хеликоптер, пренасящ Байдън и други американски сенатори, да кацне в долина, където бил уязвим за засада.

Аман Халили бил сред афганистанските служители на правителството на САЩ, които извели групата на безопасно място.

От август той търси помощ, за да преодолее визовите препятствия и да напусне превзетата от талибаните страна.

Сега той се присъединява към хилядите афганистанци, които са били изведени от държавата.

В понеделник представител на Държавния департамент на САЩ заяви пред Би Би Си, че Халили и неговото семейство са "напуснали безопасно Афганистан и впоследствие са потеглили към Пакистан".

Тринадесет години след случайната си среща с бъдещия президент, Халили имал затруднения в осигуряването на специална имигрантска виза за САЩ (SIV).

След хаотичното изтегляне на САЩ това лято, Халили призовал Байдън да спаси него, съпругата му и петте им деца.

"Вярвам му", каза той пред Си Ен Ен. "Вярвам, че той може всичко."

Говорителката на Белия дом Джен Псаки благодари на Халили, че е "помогнахте на редица от любимите ми хора да излязат от снежната буря и за цялата работа, която свършихте" и подчерта, че САЩ са "ангажирани" с евакуацията на съюзниците си.

Human First Coalition, организация, която помага за спасяването на над 200 афганистанци в Пакистан, разказа пред Би Би Си, че са "дълбоко благодарни" на американските и пакистанските служители за помощта "в усилията ни да изведем преводача на президента Байдън и неговото семейство в безопасност".

SIV е проектиран специално за афганистанци и иракчани, които са работили заедно с американските войски и в двата конфликта. Не е ясно дали Халили е получил точно този тип виза.

От 2008 г. приблизително 70 000 афганистанци са презаселени в САЩ чрез SIV.