Сегашният президент и кандидат за нов мандат Румен Радев води с 42,6 на сто от гласовете на твърдо решилите да отидат до избирателната секция. Следва Анастас Герджиков с 28 на сто. Лозан Панов взема 8,2 на сто от гласовете.

Това сочат данните от актуалното национално представително изследване на "Арфа рисърч" за електоралните нагласи на предстоящите на 14 ноември избори "2 в 1".

Една четвърт от симпатизантите на ДБ подкрепят Радев

Най-силна е подкрепата, която двойката Радев-Йотова получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и "Изправи се. БГ" (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Радев. 

Герджиков привлича 7 на сто периферия извън вота за ГЕРБ

Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за ректора на СУ, който е издигнат от инициативен комитет, но подкрепен от партията на Бойко Борисов. Той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на "Демократична България", около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов с по-нисък резултат от този на ДБ

Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху "Демократична България", поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния ѝ резултат.

"Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот", отбелязват социолозите.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

Изследването е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.