България ще изпрати своя проект на План за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия този петък. Това стана ясно днес от думите на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов на кръгла маса, посветена на участието на гражданско общество в разработването и изпълнението на плана.

За да стане това официално обаче, планът трябва да мине на предвариелно одобрение от Министерския съвет. По информация на Клуб Z това ще се случи в четвъртък и се очаква да няма проблем при гласуването.

Така България най-накрая ще успее да изпрати своите предложения към Комисията, която в продължение на около два месеца ще разгледа и евентуално одобри или отхвърли идеите ни как да изхарчим малко над 12 млрд. лева. Припомняме, че първите варианти на плана бяха изготвени от правителството "Борисов", но тогава вицепремиерът Дончев категорично отказа да го внесе. Това доведе до забавянето му, а след това промените в плана "Пеканов" бяха неколкократно обсъждани от депутатие. Окончателни решения не бяха взети. 

Това, което към момента е сигурно като промяна спрямо предишните варианти е, че се увеличава първоначално предложената сума за грантове до сегашната версия, която е 840 000 000  за грантове, и 360 000 000 за финансови инструменти.

"Смятаме, че това е баланс именно между двете различни визии - бърза, безвъзмездна помощ, която е именно за стабилизация на икономиката, и дългосрочна помощ, която отива за устойчиви инвестиции, които след това имат възвръщаемост, които могат да се използват за т.нар. рециклиране на ресурс", обяви днес Пеканов. 

Припомняме, че големият проблем с изпращането бе искането на Комисията страната ни да се ангажира с конкретни дати за план за затварянето на въглищните ни производства. Това е трудно за решаване от служебно правителство и би трябвало да се реши от действащ парламент, какъвто обаче няма. Именно това принуждава кабинета да предложи план, като последните данни от премиера Стефан Янев говорят, че София ще запише затваряне на производствата през 2038 г. или 2040 г. 

Големият въпрос сега е дали времето ще стигне, за да получим първите 13% от парите още тази година. По принцип теоретично би трябвало да може да се случи в края на годината. Става дума за около 1,6  млрд. лв. Всичко обаче зависи от Комисията, която ще оценява идеите ни.