DC Comics обяви, че новият Супермен, който е синът на Кларк Кент - Джон, ще е бисексуален.

В следващия брой на комикса, който трябва да излезе през ноември, Джон ще бъде представен в еднополова връзка със своя приятел Джей Накамура, предаде Би Би Си.

Сюжетът е част от "Супермен: Синът на Кал-Ел“, поредица, проследяваща Джон, докато той поема мантията на Супермен от баща си.

DC Comics отправи съобщението в т.нар. National Coming Out Day - ден през годината в САЩ, посветен на ЛГБТ-общността.

Откакто поредицата стартира през юли, Джон вече се бори с горски пожари, причинени от изменението на климата, прекъсна стрелба в гимназията и протестира срещу депортирането на бежанци.

В по-ранен брой той откри близък приятел в лицето на Джей - репортер с очила и розова коса.

DC Comics обяви, че двойката ще има романтични взаимоотношения в предстоящия пети брой, след като Джон "психически и физически прегаря в опитите си да спаси всеки, който може".

Авторът на поредицата Том Тейлър каза пред Би Би Си, че когато за пръв път му била предложена работата, той се замислил "какъв трябва да бъде Супермен днес".

"Замислих се, че ще бъде наистина пропусната възможност, ако сменим Кларк Кент с друг бял хетеросексуален спасител", обясни Тейлър.

За негова изненада, преди да успее да представи идеята Джон да е бисексуален, му било казано, че DC Comics вече обмисля подобно развитие.

"През последните няколко години имаше истинска промяна - преди десет години, преди пет години това щеше да бъде по-трудно, но мисля, че нещата се промениха по един наистина добър начин", добави Тейлър.

Той каза, че въпреки реакцията на "тролове" в социалните медии, сюжетът бил приет изключително положително.

"Има хора, които казват, че четат тази новина днес и избухват в сълзи - хора, които казват, че никога през живота си не са мислили, че ще могат да се видят като Супермен... буквално най-мощния супергерой от комиксите", припомня Тейлър. "Винаги ще имате хора, които ще използват старата опорна точка: "не поставяйте политиката в комиксите", забравяйки, че всяка една история някога е била политическа по някакъв начин", каза той. "Хора, които не осъзнават, че (комиксът от Marvel) X-Men е аналогия с движението за граждански права. Опитваме се да привлечем тези хора към себе си, но пишем за хората, които се надяваме да видят този Супермен... и да си кажат: "Този Супермен е като мен. Този Супермен се бори за неща, които ме вълнуват", добави той.