"Аз се кандидатирам тук, за да можем да поставим всички въпроси пряко на Делян Пеевски и ще го поканим на дебат, за да започне да говори". 

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни днес решението на дясната коалиция, за което Клуб Z писа - той да е водач на листата във Велико Търново, където водач на ДПС ще е бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски.

Иванов регистрира лично тази сутрин в Районната избирателна комисия листата на дясната коалиция за областта. 

"Наложи се да направим тази промяна, защото разбрахме, че г-н Пеевски ще бъде номириман от този район", заяви той.

Факт, във Велико Търново водачът от юли Калоян Янков (председателят на парламентарната комисия "Росенец"), бе сменен от ИТ специалиста Божидар Божанов, но късно вчера бе взето решено Христо Иванов да се изправи срещу Пеевски. Листата на ДПС вече е регистрирана в РИК.

Христо Иванов посочи още днес, че от ДПС са притиснати в ъгъла, защото за първи път от 30 години участието им във властта се поставя под съмнение.

"В международен план ДПС изпадат в много тежка изолация и очевидно решават да покажат, че няма да си изоставят позицията. Вадейки Пеевски на преден план, от една страна те му осигуряват имунитет. От друга заплашват всички онези, срещу които той има компромати в магистратурата, в службите, в публичния живот, в бизнеса, че ако посмеят да се увлекат от идеите за някакви промени и да разхлавят своята лоялност към задкулисието, той е тук и може във всеки един момент да проговори", каза той.

По думите му битката на тези избори ще бъде символна, защото Велико Търново е сърцето на българската държавност.

"Търново е конституционната столица на България. Тук е приета Търновската конституция, тук е основана българската държавност като демократична, публична, правова държава. Пеевски е отрицанието на всичко това. Той е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие", заяви още Иванов. 

Водач на ГЕРБ за избирателния район ще е бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов. БСП отново залага на младия депутат Явор Божанков. "Има такъв народ" регистрира професора от БАН Андрей Чорбанов. "Продължаваме промяната" залага на архитект - Йоан Терзийски.