Досега Делян Пеевски е бил депутат от Пазарджик, Стара Загова и Благоевград. На предстоящите парламентарни избори ще се опита да включи и Велико Търново в депутатската си колекция.

Ще успее ли обаче Пеевски да стане депутат или ще остане извън парламента? Велико Търново, както е известно, не е от най-силните райони на ДПС. 

Ето резултатите на Движението във Велико Търново на последните няколко парламентарни вота:

На последните парламентарни избори през юли 2021 г. - ДПС 4 355 гласа или 5.24% и не получи депутатски мандат.

През април 2021 г. ДПС взе 6 442 гласа или 6.61%  и взе 1 мандат.

През 2017 г. ДПС имаше 7 304 гласа, 6.43% и 1 мандат.

През 2014 г.  ДПС имаше цели 11 685 гласа, 10.768% и също един мандат.

През 2013 г. движението взе 7393 гласа, 6,249 %  и съответно 1 мандат.

Фактите сочат, че ДПС трябва доста да се постарае, за да спечели, и то едно депутатско място от старата столица. Също така обаче досегашната депутатска история на Пеевски е свързана точно с такива райони, които не са бастиони на ДПС. И той поне засега се е представял като един успешен, млад политик.

За разпределението на депутатските мандати по райони, както е известно, влияние има не само резултатът в съответната област, а и рулетката на национално ниво. И има случаи, при които в дадена област една партия не получава мандат, въпреки че резултатът й е добър. И обратното - взема мандат от област, където се е представила по-слабо. 

За предстоящите избори, които освен парламентарни ще са и президентски, ДПС осъществи исторически ход, като за пръв път издигна собствена кандидатура за държавен глава. Интригата обаче е дали ще се случи още едно историческо събитие - Пеевски да не успее да стане депутат.

Б.р. Малко по-късно стана ясно, че Пеевски ще води и листата на ДПС в Благоевград. Там движението твърдо има 20-23 хил гласа и редовно взема по два мандата. Така че най-вероятно Пеевски ще бъде депутат - ако не от Велико Търново, то от Благоевград.

И все пак какво точно ще се случи в старата столица е един от най-интересните въпроси на тези избори. Особено след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също се кандидатира в този регион.