Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Наскоро археолозите откриха частна тоалетна на 2700 години в руините на древно имение в Йерусалим. Това е рядка находка, тъй като преди хиляди години ходенето по нужда в тоалетна е било лукс, запазен само за най-висшестоящите.

Частни бани са откривани преди на много малко места в Израел и в Йерусалим, обяснява пред Live Science Яков Билинг, археолог и ръководител на разкопките.

Издълбаната варовикова тоалетна е намерена в правоъгълна стая, която е била в голямо имение с изглед към днешния Стар град. Тя е проектирана, за да е удобна за сядане, с изкопана под нея дълбока септична яма.

В ямата са открити животински кости и керамични предмети. Учените се надяват те да хвърлят светлина върху бита на живелите по онова време хора, както и за древни болести.

Намерени са парчета от близо 40 купи, като според Билинг може би са съдържали различни благоуханни масла, някакъв вариант на съвременните освежители на въздух.

Открити са също каменни капители и колони, които според тях са доказателство за намираща се в близост градина с овощни дървета и водни растения - още признаци, че живеещите там са били доста богати.

Това не е първият случай, в който археолозите проявяват интерес към хигиенните навици и санитарните помещения на древните хора.

Съществуват и различни предположения какво е служело за тоалетна хартия - от царевични кочани до сняг, напомня Live Science.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.