В Съединените щати масовото производство на тоалетна хартия започва през 1857-а, разказват чуждестранните медии. Дотогава, преди това забележително събитие, хората са използвали най-разнообразни предмети и материали, за да постигнат чистота след посещението на тоалетната.

Впрочем и до днес по света има стотици милиони хора, които или поради липсата й, или поради навиците си не използват тоалетна хартия – предпочитат да се измият с вода. А в някои от най-развитите държави кризата, предизвикана от коронавируса, доведе до такъв прекомерен интерес към ценната стока, че тя напълно изчезна от магазините и дори се стигна до разбивания на коли, натоварени с ключовия продукт. Но какво все пак са използвали хората преди неговата поява?

В Древния Рим, където обществените тоалетни изобщо не са били рядкост, посетителите им най-вероятно са използвали след облекчаването си Xylospongium - уред, състоящ се от пръчка, накрая на която е закрепена гъба, намокрена с оцетен или солен разтвор. В римската литература тези обекти се споменават неведнъж, включително в писмо, написано от Сенека до един римски чиновник. Все пак обаче пълна сигурност, че римляните са използвали точно това за личното си хигиенизиране, няма въпреки подробните проучвания на археолозите. Така например не е докрай ясно дали с въпросния уред посетителите на тоалетните са почиствали себе си или самите тоалетни. Именно този е въпросът – за почистване на какво точно е бил използван Xylospongium, отбелязва археоложката Дженифър Бейтс от университета на Пенсилвания.

Освен това древните гърци и римляни са използвали вместо тоалетна хартия парчета от керамични съдове, каквито археолозите са открили в Сицилия и Крит. Те са наречени Pessoi и представляват малки овални или кръгли камъчета или керамични парчета, намерени в руините на стари римски и гръцки тоалетни. Въпросните парченца дори са увековечени на една 2700-годишна чаша, на която е изрисувано следното: мъж в клекнало положение ползва споменатото камъче. За Pessoi става дума и в Талмуда.

През 1992-ра археолозите откриват в една стара тоалетна на Пътя на коприната в Северозападен Китай един друг оригинален предшественик на тоалетната хартия – пръчка (дървена или бамбукова), която е била увивана с кърпа и на свой ред е служила за добра хигиена. Платовете по 2000-годишните пръчки били замърсени с човешки екскременти, а микроскопски анализ потвърдил, че съдържат и редица паразити, които могат да бъдат намерени в човешките черва. „Тези пръчки са били намерени именно в тоалетна и паразитите по тях могат да идват само от хора, т.е. приспособленията категорично са били използвани точно в този контекст“, посочва Дженифър Бейтс. Информацията се потвърждава и от писанията в различни старинни текстове от Китай и Япония.

И по отношение на тоалетната хартия Китай е бил много по-напред от другите държави. Има свидетелства, че за хигиенни цели са били използвани старите вече ненужни ръкописи. А в гроба на император У Ди от втори век била намерена конопена хартия, която вероятно също е била използвана в тоалетните, тъй като била твърде груба, за да се пише върху нея. От 1393 година в Китай започнало и по-масовото производство на оризова тоалетна хартия за императорското семейство – доста преди западният свят да се заеме с тази дейност през 1857-а. През тази година американският предприемач Джозеф Гайети пуска на пазара своята „мека медицинска хартия за тоалетни цели“, за да сложи край на използването на вестници, царевична шума, страници от каталози и други подобни. На новото изобретение била направена и съответната реклама – с твърдението, че предпазва от хемороиди.

През 1879-а в Америка вече се появява и далеч по-удобната перфорирана тоалетна хартия – в този вид, в който се използва и днес. А до Европа новото достижение на цивилизацията стига през 1928-а благодарение на германския бизнесмен Ханс Кленк. Всяко руло се състояло от точно 1000 листчета, фирмата „Хакле“ (Hakle) произвежда този вид хартия и до ден днешен.