"Нюкасъл" има амбицията да печели най-големите трофеи във футбола и може да задмине клубове като "Пари Сен Жермен" и "Манчестър Сити". Това заяви в интервю за "Дейли мейл" бизнесдамата Аманда Стейвли, която е начело на фонда PCP Capital Partners и на консорциума, закупил снощи "свраките" за около 300 милиона паунда.

80 процента от парите по сделката са осигурени от Обществения инвестиционен фонд (PIF) на Саудитска Арабия, свързван с принц Мохамед бин Салман, макар и кралството да отрича това официално. PIF е част от консорциума, в който попада още една компания - RB Sports & Media.

Стейвли, която е бивш модел и лобист в Близкия изток с участие по придобиването на "Манчестър Сити", започна да прави опити да закупи любимия си "Нюкасъл" още от 2017 г. и усилията й се увенчаха с успех повече от четири години по-късно.

"Разбира се, че имаме същите амбиции като "Сити" и "Пари Сен Жермен" по отношение на трофеите, но трябва време. Искаме ли да спечелим Висшата лига в следващите 5 или 10 години? Да. Тази покупка е голяма трансформация. Искаме купи, но те изискват инвестиции, време, търпение и отборна работа", каза тя, цитирана от "Дейли мейл".

Стейвли добави, че новите собственици ще се вслушат в гласа на феновете и ще са в тясна връзка с тях. При обявянане на сделката хиляди запалянковци се стекоха на стадион "Сейнт Джеймсис парк", за да празнуват.

Интервю със Стейвли публикува и Би Би Си, като тя заявява същото и пред обществената медия. Бизнесдамата отрича PIF да е контролиран от правителството на Саудитска Арабия. Точно уверения за това накараха Висшата лига да промени позицията си от миналата година и да позволи сделката.

Стейвли добави, че инвестициите няма да бъдат само в играчи, а също в база, стадиона, футболна академия, услуги и т.н. и т.н. Тя иска клубът да се подобри на всички равнища и едва тогава да дойдат трофеите.

Според "Дейли мейл" въпрос на време е треньорът Стив Брус да бъде уволнен, за което ще бъде платена неустойка от 8 милиона паунда. За заместници се спрягат Брендън Роджърс (начело на "Лестър"), Стивън Джерард (на шотландския "Рейджърс") и т.н.