Забележително дело - второ от интересната поредица около бизнесмена Веселин Денков, и днес се провали в специализирания съд.

Клуб Z разказа във вторник за дело №1 срещу Денков - известен и като Весо Брадата, който е главен герой в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ). Той обаче е и основен заподозрян от медиите около "корпулентния" кръг, че чрез него са протичали парични потоци от Васил Божков от Дубай към протестиращи срещу ГЕРБ и главния прокурор Гешев.

Също пред АКФ половинката на Денков - Ивайла Бакалова, тогава направи интересни и доста лични твърдения:

"Тогава помогнах на това момиче (Борислава Йовчева, която искала да премести едно малко дете от Барселона в Дубай, б.р.) с каквото можах - не искам да влизам в детайли, защото няма никакъв смисъл - тук няма нищо общо личните отношения на някой с това, което се случва с нас.

Но просто - говорейки за Дубай - искам хората да знаят, че който се е обърнал към мен за някаква помощ - чисто човешка - да помогна на детето, да му намерим училище... И тогава не съм го коментирала с никой.

Сега го кометнтирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за г-н Борисов..." и т.н.

Така или иначе Денков е почти перманентен клиент на Специализирания съд, като във вторник се отложи делото, по което е обвинен заедно с организирана престъпна група от още 9 души за лихварство (по принцип той има финансова къща, която вече е без лиценз, б.р.).

Днес пък трябваше да се състои делото, по което Денков и изчезналият Ивайло Масларов - доведен сина на ексминистърката Емилия Масларлова, са обвинени, че изнудвали брокерката Станка Марангозова. 

Първо към групата били трима, за да са ОПГ - Денков, Масларов и шофьорът на Масларов. Така делото изпълнило критериите да се озове в спецъсда на ул. "Черковна". После шофьорът отпаднал от обвинението, но процесът си остава в съда, сочен от мнозина за "удобен" на ГЕРБ и прокуратурата.

Вторият обвиняем Масларов, както е известно, е издирван от Интерпол с червена бюлетина - днес отново не бе открит и нередовно призован.

А основната жалбоподателка Станка Марангозова бива убита на 19 октомври 2019 г. Още тогава близките й написали до съда, че не желаят да участват в делото. Но все пак ги призовават всеки път... 

Процесът е многократно прекратяван и връщан от съда на прокуратурата, а тя го внася пак.

Тук въпросът с вината по същество едва ли е толкова важен - всеки си има оневиняваща версия. Тази на главния обвиняем например, е че някога, през 2011 г. той дал пари на Марангозова, да ги върти. После научил, че тя няма лиценз за борсов посредник, тя му ги върнала, това е документирано и - кой откъдето е... Но през 2016 г. вече чул "откъдето трябва", че от свидетел срещу Марангозова (която също е била подследствена) ще се превърне в обвиняем.

Така или иначе Денков към днешна дата е в уникалната ситуация, че е единственият, който се явява по това "брадясало" дело. Поне от година и половина не е виждал друг в залата освен адвокатите си, прокурора и съдебния състав.

За да е още по-абсурдно, днес не се яви дори един от съдебните заседатели, а се оказа, че адвокатът на Иво Масларов е... починал. Така се получиха поне две спънки пред евентуалното даване старт на процеса.

Днес Денков, който едва във вторник бе освободен под парична гаранция по другото си дело, каза на съдия Антон Урумов:

"Човешки да помоля - от година и половина единственият, който идва по това дело, съм аз. Моля да простите юридическата ми неграмотност – или да започва, или да го прекратяваме."

(Последното, разбира се, не е толкова лесно да стане - още повече че злополучното дело не може да почне с разпоредително заседание, за да може да евентуално да приключи, б.р.).

В крайна сметка съдът прати писмо до Софийска адвокатска колегия за установяване на факта на смъртта на починалия защитник, както и да се иска служебен адвокат на и без това липсващия обвиняем.

На 25 август прокуратурата обяви, че внася и ново дело срещу Денков - за съучастие в поръчковото убийство на Марангозова. Би трябвало то да бъде насрочено съвсем скоро.