"Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други".

Така президентът Румен Радев отговори на обвиненията на Лозан Панов, че е "фалшив герой".

В свои изявления председателят на Върховния касационен съд (ВКС), който е и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България" припомни, че Радев е станал привърженик на съдебната реформа чак когато е бил лично засегнат от безконтролната и всевластна прокуратура. Докато преди това е принизявал този дебат, като го е определял просто като дуел "Цацаров-Панов".

Президентът посети Благоевград, където се срещна с областния управител Николай Шушков.

За предстоящата предизборна кампания Радев посочи, че очаква тя да бъде толерантна и водещи да бъдат идеите, а не компроматите. Според него всеки кандидат трябва да има възможност да изрази себе си, да се представи кой е и за какво и как ще се бори. Радев подчерта, че неговият дебат винаги е бил с българските граждани.

На въпрос кое е следващото българско име, което очаква да види в досиетата "Пандора", Радев не отговори конкретно, а само изрази своите очаквания българските служби и правоохранителни органи да работят така, че българските граждани да научават за нарушенията на закона от тях, а не от чужбина.

Радев нарече скандални цените на тока на европейските пазари, които тази сутрин надхвърлят 300 евро на мегаватчас. Държавният глава заяви, че заедно с Полша и Румъния, България продължава да е в най-ниския сегмент на цените със ставка от 187 лева на мегаватчас. Според Радев в последните 12 години предишното правителството не е направило нищо, за да реши в перспектива очерталата се криза в енергетиката, а вместо това "с безхаберие тази система е нокаутирана и оплетена в схеми".

Президентът похвали служебното правителство за мерките в подкрепа на малките и средните предприятия, които ще бъдат облекчени с от 15 до 30 лева на мегаватчас.

На въпрос дали трябва да бъде намален ДДС на храните, Радев отговори, че мнението на служебното правителство е данъкът със сегашните си облекчения да се запази до отшумяване на кризата.