"За мен е недопустимо хора, които се занимават с управелние - с политическа дейност, да използват подобни техники за укриване на доходи или за укриване на капитала, който притежават."

Така правосъдният министър Янаки Стоилов коментира тази сутрин на влизане във ВСС казуса с ексдепутата Делян Пеевски, който според излезлите досиета "Пандора" е имал 3 необявени офшорки.

Стоилов допълни, че "големият проблем е, че от години - не само в България, големите пари управляват голямата политика. А това е всъщност въпросът: дали гражданите имат възможност да решават важните политически въпроси, които ги засягат".

На бележка, че формално притежаването на офшорни сметки не е незаконно, той каза, че трябват законодателни промени и не само на национално ниво.

"Без да има специална графа ( в декларациите на публичните лица, б.р.) би трябвало да се декларират всички доходи и имущества", каза днес Стоилов.

Според него те категорично подлежат на обявяване. 

Стоилов специално посочи, че пробемът не е само български, а от години трябва да се преустанови връзката межсу държавните средства и лица, които използват подобни места за влагане на доходи и за развиване на стопанска дейност.  

По-големият проблем е, че такива ограничения трябва да действат на европейско и световно ниво, каза той.

"Съвременната икономическа и политическа система - обявявайки борбата с корупцията и с прането на пари като свои приоритети, реално допуска скрити механизми, които препятстват тази борба." 

Той каза още:

Другият голям въпрос е за ехективността на специализираните институции у нас -  защо трябва да се чакат журналистически разседвания, а не тези държавни органи, които трябва първи да установяват подобни факти, всъщност трябва да ги получават от журналистите.

Стоилов изрази убеденост, че "тези разследвания са само един фрагмент - картината е много по-пъстра".

Той обяви, че не е изненадан от вчерашата поява на Пеевски да дава сведения в ДАНС, но пак повтори, че това е "само един фрагмент"