Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преброяването на населението върви бавно – едва 78 на сто от хората са се преброили до момента, а крайният срок е неделя, 10 октомври, заяви на прескоференция шефът на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Още едно удължаване на срока няма да помогне, а и данните ще станат неактуални, каза той.

Най-малко преброени имало в Студентския град в София, в Сливен (едва 63,8% преброени) и в Кърджали (66,8% преброени). В Студентския град преброените на място са едва 3 на сто, като нямат данни за тези, които са сторили това по електронен път.

Отличници са областите Видин, Монтана и Кюстендил.

"Населението в ромските квартали не гледа медиите, които вие представлявате, а предимно гледа чужди телевизии, където не се рекламира преброяването", каза Сергей Цветарски пред събралите се журналисти.

Много преброители със сключени договори са се отказали в последния момент, за да не се заразят с коронавирус, като само в София липсват 600 души и се търсят резерви.

Шефът на НСИ се оплаква и от грубо отношение към преброители. В пернишко село дори гражданин стрелял с газов пистолет по преброителка, която вече е дала показания в МВР.

"МВР ни оказват голямо въздействие - извинете, съдействие", заяви Цветарски, предупреждавайки гражданите да се държат възпитано.

Освен че ще попадне под ударите на закона, стрелецът и всеки друг грубиян ще бъдат глобени със 160 лева.

В резултат на кампанията до момента онлайн са предали данните си 2 404 000 българи, а други 2 771 000 са били посетени и преброени на хартия от преброител.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.