Още едно дете е станало жертва на коронавируса - 12-годишно момиче, за което няма информация за придружаващи заболявания.

Това сочат данните на Единния информационен портал. Според информация на МЗ към 21 септември т. г. от началото на пандемията са починали 12 деца.

Други две жени - на 31 и 32 г., също са сред жертвите на вируса. Починала е и 42-годишна жена, за която също няма данни за придружаващи заболявания.

Завръщане към "ужасяваща смъртност" - със 178 починали във вторник (дори и с натрупване на нерегистирирани случаи през почивните дни), сочат още данните от портала. Така смъртните случаи се доближават до най-високите стойности през втората и третата вълна на пандемията.

"Продължават да се получават потвърждения, че Делта вариантът засяга по-ниските възрасти и по-лесно се предава."

Това каза във вторник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Няма как да е изненадващо при 700 хил. ученици в България, че има ръст при заболелите деца. Цялата циркулация в обществото, ще се пренесе и в училищата. Места в болниците засега има, дори в най-засегнатите райони", добави той.

Кунчев отбеляза, че ще продължи да се действа локално.

"Все още няма бурен ръст, но очевидно не сме и в платото, както ни се искаше", каза още той.

Високият брой смъртни случаи от COVID-19 в страната е обезпокоителен, коментира по БТВ съветничката на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Тя припомни, че ваксинираните хора са
изложени на по-малък риск от заболяване.

"Странно впечатление прави това, че дори в областите, в които заболеваемостта е много висока и над 500, броят на ваксинираните например вчера, е малък, което е учудващо", добави тя.

Затягане на мерките вероятно ще има по места, където се е увеличил броят на заразените, както в Габрово, каза още тя.

Проф. Кожухарова показа и кривата на четвъртата вълна, като обясни, че тя се движи по-бавно в сравнение, с миналата, въпреки че има много случаи.

Относно фалшивите сертификати специалистът поясни, че цената има варира между 200-300 лв. и според нея Българския лекарски съюз трябва да се включи, за да се предотврати нарушаването на закона.

Общата смъртност е значително по-висока в сравнение със същия период на миналата, отново пандемична година. През третата седмица на септември 2020 г. са починали 1849 души. Тази година те са 2682. Това сочат актуалните данни на НСИ.