БСП поиска оставката на областния управител на София Митко Михайлов, защото иска да я извади от партийната централа на “Позитано” 20 за неплатен наем, какъвто Изпълнителното бюро смята, че не дължи.

“Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция”, се казва в позицията на Изпълнителното бюро на БСП.

Президентството бе намесено в скандала още снощи от определени медии, които съобщиха, че този ход не може да се прави без знанието на президента Румен Радев, който е назначил служебното правителство, което от своя страна определя областните управители. 

Тази сутрин от президентството пуснаха следната позиция:

“Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания.”

Историята през погледа на БСП

Според БСП наем не се дължи от 2019 г. Тогава НС приема поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези, преминали бариера от 1% на избори, се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват.

След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът.

“В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.

Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снадбява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, които веднага след това беше уволнен без мотиви.

Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор”, пише изпълнителното бюро.

Областната управа: Не сме ние, предишните са

"Областният управител на област София Митко Михайлов не е инициирал делото, касаещо ползването на сградата на ул. „Позитано“ №20 от Българската социалистическа партия. Делото, по което към момента има издаден изпълнителен лист, е заведено от предходното ръководство на областната администрация на област София", съобщиха от областната управа.

Трябвало ли е да се сключи нов договор

Според юристи, за да престане БСП да плаща наем, трябва да преподпише нов договор с областната управа, за да ползва помещенията безвъзмездно съгласно новия закон. Това не е направено. 

Източници от “Позитано” твърдят, че от централата са се опитали да се свържат с областната управа, за да преподпшат договора наново, но така и не получили проект на нов договор. Така формално остава в сила старият, съгласно който дължат наем. Същевременно обаче е приет закон, който би трябвало да обезсили клаузите в този договор в частта им за плащането. 

ГЕРБ също има проблем, но с културния министър

ГЕРБ, която явно е изчистила този въпрос за офиса си в административната сграда на НДК, също бе заплашена от изгонване, но от културния министър Велислав Минеков.

Според Минеков обаче партията на Бойко Борисов дори не плаща режийни. 

“Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. Оттам няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни“, заяви Минеков преди две седмици в ефира на бТВ.

От ГЕРБ веднага отговориха, че по закон са освободени от наем и оприличиха искането на "политическа репресия".

„Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии“, посочват от формацията. 

“Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването”, казаха още от ГЕРБ.