"В момент, когато някой ти предлага да се бориш за идеите, които изповядваш, от много по-висока трибуна и с много повече инструменти, би било предателство да не се захвана с това, би било нечестно и би било страхливо".

Това зави пред БНР Мария Касимова-Моасе, кандидат за вицепрезидент в двойка с кандидата за държавен глава Лозан Панов, номинирани от Инициативата "Правосъдие за всеки" и издигнати от Инициативен комитет.

Журналистката и писател подчерта, че би могла да бъде полезна в социалната политика, в културата, в теми като насилието, свободата на словото, свободата на изразяване и свободата на личността:

"За всички нас е ясно, че президентската институция, особено вицепрезидентът, има изключително представителни функции. Важно е, че от такава висока трибуна можеш да стигнеш до точните хора, които да ти обърнат внимание, да кажеш посланията си от много, много високо място, така че те да бъдат чути. И да ангажираш с персоналния си пример и други хора, които са специалисти в отделните области. Смятам, че вицепрезидентът трябва да събира такива хора и да се вслушва в тяхното мнение. Екипен играч съм". 

Обади ми се Лозан Панов, от него получих предложението, което много ме изненада, сподели тя и подчерта, че няма партийна зависимост:

Мария Касимова-Моасе подчерта, че въпрос на гражданска съвест е човек да бъде обществено активен:

"Аз съм се опитвала да я упражнявам, но видях, че всички тези усилия водят до някакъв резултат, но той е минимален. Чудото трае няколко дни и ефектът след това замира в пространството, а от това не следват някакви промени".

Мария Касимова-Моасе определи двойката им със съдия Лозан Панов като носители на "ренесансов дух".

"Смятам, че е много важно как се говори. Хората трябва да усетят, че има уважение помежду ни, към институциите и към нещата, които искаме да направим. ... Не вярвам в грозните думи и грозните послания. Доволна съм, че с г-н Панов мислим по един и същи начин", каза тя в коментар за кампанията, която смятат да водят преди изборите на 14 ноември. 

Тя каза, че надпреварата ще е със самата нея, а не с конкурентите, които определи като добри в своите занимания.