Ваксините срещу грипа и COVID-19 могат да бъдат инжектирани безопасно дори на един път, сочи ново изследване в British Medical Journal.

В него са се включили 679 доброволци от Англия и Уелс, които са получи две различни ваксини срещу COVID-19 и три срещу вируса на инфлуенца, в шест различни комбинации. Всички доброволци са били над 18, вече получили първа доза от Pfizer или Astra Zeneca.

Една група получава втората си доза срещу COVID и ваксина срещу грипа на първото си посещение, и плацебо на второто. Друга група получава своята втора доза и плацебо на първото посещение, и ваксината срещу грипа на второто.

Имунният отговор и към двете ваксини се запазва, дори когато са получени заедно, показват резултатите. 97% от участниците са заявили готовност да получават по две ваксини и в бъдещето.

Изследването е добра новина, тъй като по-ранни данни от миналата година индикираха евентуален риск при смесване на ваксините едната да не подейства. В крайна сметка те бяха оборени - ваксина срещу грип не пречи на ваксините срещу COVID-19. 

С идването на зимните месеци случаите на грип може да се увеличат, макар миналата година локдауните почти да елиминираха случаите на инфлуенца. Въпреки това лекарите препоръчват поставянето на ваксини и срещу двете болести - в комбинация смъртността им е два пъти по-висока от стандартната при COVID-19, а и допълнително се натоварват болниците, здравната система и икономиката.