Хонконгската компания за недвижими имоти Hopson Development Holdings Limited ще закупи около 51% от поделението за имотни услуги на China Evergrande Group, което на практика отговаря за пълното управление на изправената пред фалит голяма китайската компания, съобщава в понеделник китайското англоезично издание Global Times, цитирайки неназовани медийни информации, пише БНР днес. 

Точни данни за сделката няма, но информацията на местната медия е, че тя е за 5,1 млрд. щатски долара или за около 40 млрд. хонконгски долара. Предполага се, че това е и причината за днешното сваляне на борсовата търговия на акциите на двете компании. Официално обяснение от оператора на борсата в Хонконг все още няма. 

В последно време втората по големина в Китай компания за недвижими имоти Evergrande изпадна в сериозни финансови затруднения, след като пропусна две лихвения плащания по падежи на нейни облигации. Преди дни компанията се опита да възстанови част от финансовите си загуби, след като продаде дяловете си в банката Shengjing.

Evergrande, един от най-големите китайски предприемачи, е изправен пред едно от най-големите реструктурирания в историята на Китай, тъй като компанията няма достатъчно средства, за да финансира задължения за 305 милиарда долара.