Един от основните участници в историята, позната като Осемте джуджета - бизнесменът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в интервю с Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ), съобщиха от Фонда.

Златанов разказва за бруталните си сблъсъци със специализираното правосъдие в условия на тежко заболяване, довело до сериозна инвалидност. В интервюто от повече от час и половина той споделя в детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“, за цената, на която Специализираният съд “дарява” свободата от следствения арест и какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева.

Особено важен е разказът за това кой се разпорежда в Правителствена болница по време на извънредното положение през 2020 година (Явор Златанов е настанен в болница по спешност и там подписва документите за прехвърляне на дяловете си). 

Какво се случи в Осемте джуджета

Групата дружества „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България със заводи в София и Дупница и годишен оборот от над 20 милиона лева, се ръководи съвместно от баща и син Златанови – Илия и Явор. След като между двамата възниква правен спор за активите на дружествата и управлението на бизнеса, Илия Златанов се обръща за съдействие за решаване на спора в своя полза към бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“.

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов е задържан.