Яник Синер е първият тенисист в историята на турнира от ATP 250 "София оупън", който защитава титлата си. На финала в почти празната "Арена армеец" той срази Гаел Монфис (Франция) - 6:3, 6:4.

Това е четвърти голям трофей в кариерата на 20-годишния Синер (№14 в световната ранглиста) и две от тях са в столицата ни. Монфис пък записа страхотно постижение - в 17 поредни години в тура на ATP той има поне по един финал на сезон. Само Рафаел Надал е пред него по този показател. 

Синер сервира първи и поведе. Във втория гейм той проби, след което набързо си осигури аванс от 3:0. До края на сета остана много стабилен от дъното на корта. Монфис само веднъж получи две точки да върне брейка, но не се възползва - самият Синер също не му позволи. Така сетът отида за шампиона.

Вторият започна по сходен начин - 2:0 с пробив, този път в откриващия гейм. Французинът прояви някои от типичните си номера в гейма, в който загуби подаването си. Той възрази за топка, отсъдена в аут (направи го и в първия сет), дълго спори със съдията на стола, показа емоции, дори отиде на скамейката си.

Тази година на "София оупън" нямаше "Ястребово око".

В четвъртия гейм Синер имаше трудности, но удържа - 3:1. Монфис намали, като победната точка за 2:3 заби с отскок, сякаш атакува баскетболен кош. Шоуменът зарадва малкото публика в залата, а може би целеше и да смути съперника си. Той обаче не се уплаши - продължи да бъде солиден - 4:2.

До края 20-годишният италианец не даде никакви възможности за обрат. Работеше сервисът му. Победният гейм бе спечелен на нула.

Титлата на двойки отиде за британците Джони О'Мара и Кен Скупски - 6:3, 6:4 срещу австрийците Оливер Марах и Филип Освалд.

На награждаването конфетите бяха в цветовете на Италия. Синер обеща, че ще се завърне и догодина, а Монфис призна, че е бил по-слабият днес.

Шампионите на "София оупън" на сингъл

2016 г. Роберто Баутиста (Испания)

2017 г. Григор Димитров

2018 г. Мирза Башич (Босна и Херцеговина)

2019 г. Даниил Медведев (Русия)

2020 г. Яник Синер (Италия)

2021 г. Яник Синер (Италия)