Наскоро пенсиониралата се легенда по бокс Мани Пакиао официално се кандидатира за президентските избори на Филипините през 2022 г., предаде Ройтерс.

Най-популярният филипинец в световен мащаб посочи като основна мисия на предполагаемото си управление борбата срещу коронавируса.

"Приоритетът ми е да разреша пандемията, за да можем да задвижим и възстановим икономиката", каза Пакиао.

На път към сградата за регистрация на изборите Пакиао беше посрещнат от десетки привърженици, които го размахваха банери с надпис: "Бори се, Пакман".

Бившият боксьор увери, че не е обезпокоен от резултатите от социологическо проучване през последните дни, според което той заема четвърто място сред предпочитаните кандидати за президент.

"Гласовете на бедните не са чути".

Единственият мъж, притежавал световни титли по бокс в осем различни категории, не е аматьор в политиката. Пакиао има зад себе си два мандата като конгресмен, а в момента е сенатор.

Освен него, други двама любопитни претенденти обявиха намерението си да се кандидатират за президент. Това са кметът на Манила Франсиско "Иско Морено" Домагосо, който е бивш актьор, и сенаторът Панфило Лаксон - бивш шеф на полицията. Очаква се през следващите дни двамата официално да подадат документи за участието си на изборите.

Защо Дутерте няма да пусне лесно властта

Голямата новина от деня във Филипините е изненадващото изявление на настоящия президент Родриго Дутерте, който оповести, че ще слезе от политическата сцена.

"Днес обявявам пенсионирането си от политиката", съобщи той.

Президентите на Филипините могат да управляват само до един мандат. Затова в минали изявления 76-годишният популист изказа намерението да избегне ограничението, като се кандидатира за вицепрезидент.

Това не е единствената причина, поради която анализатори гледат скептично на готовността на Дутерте да се пенсионира.

На изборите през 2015 г. той се кандидатира за президент в последния възможен момент и това не му попречи да спечели убедително.

Сега светлините на прожекторите ще бъдат насочени и към Сара Дутерте-Карпио - дъщерята на президента, която обяви, че се впуска в надпреварата. 43-годишната Дутерте-Карпио замени баща си като кмет на град Давао, когато той стана държавен глава. Тя остава най-популярният потенциален кандидат-президент според проучвания на общественото мнение в страната.

Дори и да не е толкова пряка връзката на настоящия президент със следващата администрация, Дутерте със сигурност ще иска да продължи да оказва влияние върху политическия живот на Филипините през следващите години. От волята на наследника му може да зависи дали държавният глава ще понесе отговорност за престъпленията си. От юни 2016 г. досега властите в страната стоят за убийствата на над 6100 души, които са били заподозрени за наркодилъри или наркомани. Това е достатъчно основание срещу Дутерте да бъдат повдигнати обвинения пред Международния наказателен съд.